Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министъра на

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министъра на
Коментари Харесай

Гуцанов: Нарекохме министър Тагарев не министър на отбраната, а министър на войната

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев. Причината - предлагането му сигурността на България в Черноморския район да бъде подкрепена с разследващи средства от страна на съдружниците от НАТО. 

" Причините не са една или две. В нашата декларация от предходната седмица нарекохме министър Тагарев не министър на защитата, а " министър на войната ". В интерес на истината, още по времето на ръководството на Кирил Петков като министър-председател, имаше желание Тагарев да бъде министър на защитата - ние се възпротивихме и казахме, че излизаме от ръководството, в случай че този човек бъде препоръчан. Не единствено, че сме били прави, само че се оказа и по-лошо ситуацията, което и ние сме мислили ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Още преди той да стане министър на защитата, когато стана ясно, че ще бъде направено това предложение, офицерите от база " Граф Игнатиево " излязоха с едно писмо, което е невиждано в историята на нашата войска. Офицери да излизат и да се възпротивяват срещу предстоящ министър ", добави социалистът.

Гуцанов означи, че в Българска социалистическа партия се тормози от доста неща.

" Можеш ли да наречеш офицерите, че са на това място, тъй като би трябвало да вземат заплати, а е трябвало цялата система на самолетите ни МиГ-29 да бъдат дадени на Украйна, тъй като не могат да извършват своите функционалности?! Как може такова нещо да се каже към български офицери?! Ако в действителност тези наши самолети не са нужни, за какво толкоз доста ги желаят да заминат за Украйна? Защо са едни от най-ползваните самолети в света? ", попита депутатът.

Според него министър Тодор Тагарев е почнал да коментира втората партида оръжия, която да бъде дадена на Украйна, без да е било известено Народното събрание.

" В Съединени американски щати всяко едно предоставяне на въоръжение за Украйна минава през Конгреса и се утвърждава и се знае. Това може да бъде разисквано в Народното събрание. Не съм уверен, че всичко би трябвало да бъде засекретявано. Защо Съединени американски щати споделят на каква стойност е въоръжението, което се дава, какво тъкмо се дава за Украйна? ", заяви още Гуцанов.

По негови думи България търгува от 60 години с доста страни, само че държавното управление и Народното събрание не са вземали решение не са давали оръжие за Украйна.  " Чудя се по какъв начин Петков приказва в немското издание или просто реши да се похвали, с цел да се хареса на някого ", добави депутатът.

" Не един или два пъти през тези 34 години на промени се приказва по какъв начин България дава остарялото си руско оръжие и ще се модернизира. От тази рационализация, която се приказва, стигнахме до състояние от 2400 танка, сега да имаме под 10% от тях. Нашите танкове да се продават за 30-40 хиляди лв. на остаряло желязо - толкоз, колкото коства една от веригите на танка ", акцентира Гуцанов.

" По същия метод се приказва за самолетите, продадоха се на остаряло тъкмо толкоз, колкото коства техният ремонт. Ние се хвалим, че предходната година е платен подготвителен аероплан за Долна Митрополия, това е смешно, това е гротеска, на която сме очевидци ", настоя депутатът от Българска социалистическа партия.

" Отдавна Тагарев трябва да е обезпокоен поради това, че неговите дейности могат да вкарат войната в България, във боен спор. Фактът е, че ставаме все по-съпричастни и даваме оръжие след оръжие. Тримата претенденти за президент в Съединени американски щати, без Байдън, приказват, че би трябвало да се върви за мирни договаряния, а не да се дава оръжия, тъй като с оръжия мир не може да има. А нашият министър на защитата, който се прави на " ястреб ", е подготвен всичко да направи, с цел да се дават повече оръжия и да се угоди на някого ", добави Гуцанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР