Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира внесения от финансовото министерство

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира внесения от финансовото министерство
Коментари Харесай

Корнелия за бюджета: 3-те процента дефицит не вършат работа, щом инфлацията е висока

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява импортирания от финансовото министерство в Народното събрание бюджет за 2023г. и договарянията с Европейска комисия и ЕЦБ за по едно и също време потребление на лв. и еврото у нас разяснява, написа Трибюн бг.

На въпрос по какъв начин гледа на предлагането на Асен Василев, който договаря с Европейска комисия и ЕЦБ за това страната да употребява в послание по едно и също време двете валути - лев и евро, тя разяснява: " Това е остаряла концепция, той от дълго време я предлага. Не е нещо ново. Идеята е да има временен интервал, в който и двете валути да се употребяват, с цел да свикнат хората и стопанската система.

По мотив 3-процентния недостиг, Нинова декларира: " Фиксацията върху 3% недостиг, с цел да влезем в този момент и незабавно в еврозоната не е добра. Това значи рязане на разноски в бюджета и заледяване на приходи, в случай че в множеството страни в еврозоната дефицитът е над 3% - във Франция е над 8%, в Германия – над 4%.

Излишна фиксация, освен това тя не води до резултата  да осъществим критериите, тъй като инфлацията остава висока в бюджета на Асен Василев, а едно от условията е инфлацията да е под 6%. Така хем ще стягаме коланите, хем няма да реализираме задачите.

Но ще източим държавните предприятия и по-точно държавната енергетика, като приберем под формата на дял цялата облага на сдруженията.

Има два казуса във връзка с приходите. Василев залага 1 милиард лева доход от дял на БЕХ, който наподобява противоречив.

Сега се прави инспекция в БЕХ дали ги има, скрити ли са счетоводно, дали са откраднати и така нататък Вторият проблем е, че залага доходи в бюджета по Плана за възобновяване и резистентност отново над 1 милиард лева, които няма гаранции, че ще дойдат до края на годината.

Може би няма да дойдат поради неприетите закони от Народното събрание. Така едни 2 млрд.лв. му висят в приходната част на бюджета като нерешителен доход.

Това значи, че и в разходната част едни 2 млрд.лв. също висят и не са обезпечени, което ще наложи да се режат тези разноски от лечебни заведения, от учебни заведения, от заплати – те споделят от какво. Така че има доста пробойни в този бюджет, заключи Нинова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР