Лидерът на БСП каза какво няма да направят пред изборите.БСП няма

...
Лидерът на БСП каза какво няма да направят пред изборите.БСП няма
Коментари Харесай

Нинова: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ

Лидерът на Българска социалистическа партия сподели какво няма да създадат пред изборите.

БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и апелирам да се спрат всевъзможни спекулации по този въпрос. Това съобщи лидерката Корнелия Нинова пред делегатите на конгреса, който се организира през днешния ден в зала 3 на НДК.

Нинова дефинира като спекулации внушенията, че БСП ще се коалира с ГЕРБ и това към този момент е контрактувано. Прави се, с цел да загубим алтернативност, сподели тя, представена от

Като други спекулации и неистини тя дефинира, че управлението ще се коалира с всеки, който им предлага постове. Нека минат изборите, да забележим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого ще участваме в държавно управление. А решението да се вземе след референдум – това е най-демократично и заслужено. Силата на партията е в членовете и симпатизантите й, а силата на управлението – в доверието към него.

Персонални борби с президента Радев и вицепрезидента Йотова нямаме, само че имаме дълбоки кардинални политически идеологически разлики, въпреки че президентската институция е деидеологизирана. Това съобщи в отчета си пред конгреса на БСП соцлидерката Корнелия Нинова.

" Да ви попитам - желаете ли в тази рецесия и беднотия, тези възходящи неравенства България да даде 3 милиарда за нови 8 F-16, вместо да ги влага е действителна стопанска система, поддръжка на небогати и фамилии? Искате ли? В тази рецесия да бъдат замразени приходите на хората, желаеме ли да се изнася оръжие за Украйна, да се борим с неравенствата или не? Съгласни ли сте пенсията да е 500 лева,, минималната заплата 780, а служебното държавно управление да подвига тавана на заплатите на бордоваците? Изпълнителният шеф на държавно сдружение взимаше 14 хиляди на месец. И подвигнаха тавана и го отвориха - да взима 15, 16, 18... Кое избирате - да възстановим Напоителни системи, да ги вържем с българските язовири с мрежа или това, което прави служебният кабинет - да дава последното останало ни, българските води и язовири, на концесия за създаване на слънчеви паркове? ", нападна тя кабинета.

Нинова разгласи, че партията 100 година следва своята линия, без значение от събитията. " Следваме политика, в центъра на която слагаме индивида и не би трябвало да се съобразяваме с отклоняването от нея на един или различен на висок пост в страната ", изясни тя.

Кирил Добрев не беше позволен до конгреса на Българска социалистическа партия, само че жалбите му бяха импортирани в мандатната комисия и комисията по жалбите

Лидерката на БСП напомни, че през последните 3 година са се натрупали ковид рецесия, войната в Украйна и стопански и обществени последствия от нея.

" Светът се раздели по 3 линии - за войната и мира, за лявото и дясното и глобално-либерално или консервативното. За българските социалисти е основно да дадем отговор къде стоим по тези въпроси, чии ползи пазиме и на какви взаимни отстъпки сме подготвени ", откри тя отчета си.

Нинова уточни, че БСП вече е осъдила войната и е за мир. " Ще молим за неутралитет на България, да не се доставя оръжие, да спрат военните дейности, да се договаря за мир. Обявихме се срещу глобите против Русия, от тях пострада най-много Европа - настъпи енергийна, икономическа и обществена рецесия ", изясни Нинова.

Според нея България е изпълнила уговорката за въглищните излъчвания по отношение на 90-та година и въглищните централи не би трябвало да се затварят.  " От доста от дълго време сме радетели за развиване на нуклеарна енергетика, в последно време европейските институции я признаха за зелена, стартира строителство на нови мощности ", уточни Нинова.  По думите й нуклеарни наказания по отношение на Русия ще обрекат българската нуклеарна енергетика, стопански живот и живота на семействата. А със закрити въглищни централи и спряна АЕЦ " Козлодуй " България ще е на мрачно и на студено.

Нинова настоя, че до момента в който взели участие във властта, са били спирачката за износа на оръжие за Украйна, то почнало след рухването на постоянния кабинет.

Има ляво, има и дясно, настоя тя. И призна, че десни държавни управления са провеждали мощна обществена политика, само че " не тъй като са леви партии, а тъй като рецесиите ги принудиха ". Това е краткотрайно държание за задръстване на неодобрение, счита соцлидерката. И настоя, че БСП следва идеологията си и води кардинална лява политика.

" Не чухме що е то новото ляво. Сигурно се уморихте от думи и красиви лозунги, оставете думите, съдете по делата ", прикани тя делегатите като посочи някои от ограниченията в помощ на хората и бизнеса, взети от последното Народно събрание. Коя друга лява партия е правила това с 25 депутати, в комплицирана четворна коалиция за по-малко от година, попита Нинова. Тя счита, че е рухнала лъжата, че износът на оръжие е издигнал растежа в промишлеността ни преди всичко в Европа. И в този момент се изнася оръжие, само че България се срина от първо на осмо място. А макар заканите, че БСП ще банкрутира страната, кабинетът с нейно присъединяване е оставил финансово постоянна страна с 3% недостиг.

" БСП върна ролята на страната в публичните връзки. Показахме, че може да е добър собственик. Защити ли идеологията си лява партия БСП? ", съобщи Нинова. И писка отговор с обстоятелства, не с викове, клишета и заклеймяване.

Не допускайте някой да ни клюки и да твърди, че сме изневерили на личната си идеология, безапелационна бе соцлидерката.

" Време е да се определим еднопосочно. Да заявяваме още веднъж, че виждаме сегашното и бъдещето на България като част от общия ни дом Европейски Съюз и в това нямаме съмнения ", настоя тя. Видя наклонност националният интерес да взема превес над общите световни процеси. Махалото тръгвало от извънредно демократично към извънредно националистическото. Трябва да го спрем, там, където отчитайки националния интерес на всички страни се търси общия интерес на Съюза.

Консервативните процеси се ускоряват - хората търсят опора в фамилията и вярата. Джендър идеология, промяна на пола срещали опозиция и тласкали към консервативно усещане на света.

" Имаме проблем. Имаме проблем с ПЕС. С това що е съвременно ляво. Модерните леви припознават Истанбулската спогодба и третия обществен пол. От години сме подложени на голям напън да я приемем ", съобщи социлидерката. И напомни решението на Конституционен съд и реакциите на вероизповеданията против конвенцията. " Това не спря скритото и тайно пробутване на джендър идеологията, с цел да се стигне до решението на Съда в Страсбург, че LGBT образованието е възможно. Това ли е новото съвременно ляво? Според мен не е това, най-малко за България ", сподели още тя.

Трябва да се променяме, с цел да сме в благозвучие с времето, само че би трябвало да сме крепко стъпили на земята и да не се отхвърляме от своите корени, настоя Нинова.

Според нея БСП трябва да повдигне в България въпросите за 4-дневна работна седмица, отбрана на работещите при новите условия на труд и други

Тези вътрешни борби ни унищожават. Хората няма да ни повярват, до момента в който виждат по какъв начин се раздираме от вътрешни несъгласия, сподели още Нинова. И прикани другарите си да търсят единение към дела, а не към персони.

Три казуса на БСП във вътрешен проект изброи лидерката:

Първият породи, когато въведохме промяната в БСП – директен избор на ръководител от всички членове, а не от такива групички и лобита на конгреси. Въведохме мандатност и си създадохме проблеми. И виждате представителите – наши приятели, които изгубиха вероятността за пост, безконечен народен представител, и не ни простиха. Но го направихме, с цел да дадем път на младите, да отворим партията и към цивилен структури, изясни тя.

След това пристигна казусът с директния избор – най-демократичната партия сме, организирахме го при невиждана в България интензивност – близо 70% от членовете на партията гласоподаваха, а близо 80% от тях избраха ръководител. Онези, които изгубиха директния избор обаче не одобриха този резултат и започнаха да идват да ви притискат и да се пробват да ви отделят от БСП.

Третият проблем е пари и ползи – освободихме партията от олигарсите в нея и от икономическа ползи, които бяха пуснали пипала. Защото не сме партия на милионерите, а на работещите, на слабите и уязвимите. Тези хора ви използваха – вас и партията, с цел да натрупат персонално благосъстояние, сподели още Нинова. Иронията е, че през днешния ден тъкмо те, които години наред се хранеха от държавното управление на ГЕРБ и режима на Борисов, през днешния ден най-високо викат БСП ще се коалира с ГЕРБ и това към този момент е контрактувано. Тези, които години наред са на хранилката на ГЕРБ с една цел – да разрушават партията, добави тя.

Последният проблем е с Истанбулската спогодба – той е и вътрешен, само че и проблем с европейската левица. Нека ясно заявим – ще се боря против похищенията против децата, против възпитанието им в ЛГБИ идеологията, безапелационна бе Нинова. Изправени сме против голяма мощ и пари и знам, че и персонално аз съм спънка и неуместна на този пост. Но до момента в който съм ръководител на БСП няма да се поддадем на този напън, децата и фамилията са полезност, зарече се тя. И изясни, че има постъпило до конгреса предложение за референдум по тази тематика.

В този резултат се появиха вътрешни несъгласия и борби, само че би трябвало да сложим край. Има напълно ясно и кардинално решение – почитаме всяко друго мнение и сме потвърдили, че сме най-демократичната партия, изясни лидерката. Но би трябвало да сложим ред в партията и той е кардинален – всяко друго мнение се почита, само че има групови органи на партията. Там се изслушат мненията, само че каквото вземе болшинството, всичко го слушат и извършват. Не одобрявам наши приятели да вървят по малките екрани и да си служат с прилагателни срещу други свои приятели. Няма спор за идеология, всичко става персонално – допуснем ли това, сме обречени. Връщаме се към корените и идеологията си, съобщи Нинова.

Предстоят избори, повече не можем да отстъпваме. Правилни са рецензиите, че резултатът на партията е доста влошен. Не ни отива в олевяващ свят. Признаваме си го, не сме се изправили пред вас да се хвалим. Оттук нататък пътят ни е нагоре, сподели още Нинова. И изброи защо ще се бори левицата: демографската рецесия, понижаване на неравенствата, гратис опазване на здравето, обучение освен със зубрене, само че и с образование и учене на децата да проучват, поддръжка на стопанската система, ограничение на битовата престъпност, битка с кражбите и корупцията на всички нива и други

Нинова подсети позицията на БСП за влизането на България в Еврозоната – че би трябвало да се направи тогава, когато страната е подготвена.

Тя описа, че знае, че социалисти се подписват в подписката на „ Възраждане “ против въвеждането на еврото в този момент. Ваше право е да се подписвате в подписката – постоянно сме подкрепяли провеждането на референдуми. Чувствайте се спокойни и свободни да участвате в тази подписка за осъществяване на референдум, обърна се Нинова.

В тази дълбока рецесия, в който се намира България, би трябвало да има лява партия в държавното управление, ние ще сме общественият дирек в такова държавно управление.

Силни сме, когато сме единни. Имайте сили, кураж и религия – всичко може да се промени, приключи тя речта си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР