Лидерът на бандата, която стои зад насилието в Порт о

...
Лидерът на бандата, която стои зад насилието в Порт о
Коментари Харесай

Лидер на банда в Хаити заплашва с гражданска война, ако премиерът не подаде оставка

Лидерът на бандата, която стои зад насилието в Порт о Пренс, предизвести, че ще има " революция ", в случай че министър-председателят на Хаити Ариел Хенри не се отдръпна.

Джими „ Барбекю “ Шеризие насочи опасността, до момента в който членове на бандата му се пробваха да завладяват летището в столицата, с цел да попречат на Хенри да се върне от чужбина.
Вълненията се разпространиха и в други градове. Стигна се и до протести в пандиза в Жакмел.
Хиляди са били разселени от насилието.

Барбекю, който управлява могъщия бандитски съюз Г9, сподели във вторник, че " в случай че Ариел Хенри не подаде оставка... ще се насочим право към революция, която ще докара до геноцид ".
Съюзът Г-9 отприщи вълна от принуждение, в това число офанзиви против полицейски сектори и щурмуването на двата съществени пандиза в страната. Хиляди пандизчии избягаха при всеобщо бягство от пандиза в събота.

Хаити страда от гангстерско принуждение от години. Но до момента в който министър председателят Хенри беше на посещаване в Кения предходната седмица, Барбекю и подчинените му спомогноха за ескалиране на насилието.
Ариел Хенри имаше за цел да реализира съглашение Кения да управлява многонационална полицейска интервенция за потушаване на насилието в Хаити.

Барбекю изрази терзания, че Хенри ще употребява силите, с цел да остане на власт.

Лидерът на бандата се опълчва на министър-председателя, откогато той пое властта малко след убийството на президента Жовенел Мойс през юли 2021 година, без избори.

Критиците на Хенри настояват, че ръководството му е нелегитимно. Те показват и обстоятелството, че две години и половина след идването си на власт той към момента не е провел президентски избори, както в началото даде обещание.

Премиерът не е приказвал обществено след експлоадирането на насилието. Местонахождението му беше незнайно дни наред до вторник, когато той отлетя от Ню Джърси за американската територия Пуерто Рико.

В отчетите се споделя, че той е възнамерявал да кацне в столицата Порт-о-Пренс, само че летището остава затворено заради боевете наоколо.

Директорът на службата за гражданска авиация в прилежащата Доминиканска република сподели, че е отказал позволение на самолета на Хенри да кацне в страната, тъй като не е имал проект за полета.
Хаитянските медии оповестяват, че министър-председателят в този момент търси различни пътища назад в страната.

Не е ясно какви са дълготрайните цели на Барбекю. Във вторник той прикани хаитяните " да се обединят ".

„ Или Хаити ще стане парадайс за всички нас, или пъкъл за всички ни “, сподели той пред публицисти, облечен в бронежилетка.
В предишното той предложи основаването на „ съвет на старейшините “, група от представители на гражданското общество от разнообразни райони, които да заменят министър-председателя.

Хаити няма определени държавни чиновници. От 2016 година в страната не са провеждани избори.
Вакуумът, основан от неналичието на определени чиновници, е напълнен от банди, за които се счита, че управляват към 80% от капитала. Отвличанията за откуп са постоянно срещани и доста учебни заведения и лечебни заведения трябваше да затворят заради липса на сигурност.

Медицинската благотворителна организация Médecins Sans Frontières (MSF) съобщи, че би трябвало краткотрайно да спре мобилните си клиники в няколко места.

„ Страхуваме се, че ще свършим медикаментите и медицинските консумативи, които са безусловно нужни за облекчаване на големите потребности, пред които сме изправени сега “, сподели ръководителят на задачата на MSF Мумуза Мухиндо Мусубахо.

Насилието до момента е съсредоточено главно в столицата и покрайнините. Но също по този начин има известия за стрелби в град Джереми, на югозапад, и за затворнически протест в Джакмел на юг.
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заяви, че ще организира изключително съвещание по-късно в сряда, с цел да разиска насилието.
Според Организация на обединените нации към 15 000 души са били разселени от спора.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР