Лидерът Аурубис не работи почти два месеца през 2016 г.

...
Лидерът Аурубис не работи почти два месеца през 2016 г.
Коментари Харесай

Най-големите компании за метали: Под натиска на ниските цени

Лидерът " Аурубис " не работи съвсем два месеца през 2016 година поради ремонт. Тази година проектът е за 25% увеличено произвеждане, както и растеж в облагата

[ "Аурубис България "]

Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Инвестициите оказват помощ на предприятията да свият разноските си, както и да създават по-скъпи артикули. Повечето производители чакат по-силна 2017 година
Значителен спад на приходите, само че като цяло по-добри облаги имат металургичните компании през 2016 година Причината са по-ниските цени на металите, които, от една страна, са понижили продажбите във финансово изражение, само че в това време са свили и разноските на предприятията. Така съвсем всички компании в бранша са съумели да покачат облагата си или да редуцират загубата си. Важен фактор за по-слабите общи доходи на десетте водещи компании, които са спаднали приблизително с съвсем 18% по отношение на миналата година, е водачът в бранша " Аурубис ", който не работи повече от 50 дни поради планов ремонт. Това се отрази на създадените размери и надлежно на продажбите.

Като цяло предприятията в бранша работят устойчиво, като през предходната година даже и по-проблемната черна металургия съумя да поеме глътка въздух. Това стана, откакто Брюксел наложи антидъмпингови мита върху някои вносни стомани от Китай и по този начин поддържа европейското произвеждане. Големият пробив през 2016 година е значителното намаляване на енергийните разноски, което се дължи основно на новия оловен цех в КЦМ – Пловдив. Добра наклонност е и преориентирането на множеството предприятия към по-скъпи артикули.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Леярското дружество " Прогрес " усили с 50% потенциала си

Машиностроителните предприятия от " Холдинг Загора " сами създадоха оборудването за новата мощ за 3 млн. лева
23 авг 2017
България за пръв път изнесе артикули за над 25 милиарда лева за половин година

Ръстът през летните месеци идва от продажби на тръби, мед, оръжия и машини
9 авг 2017
Алуминият надвиши 2000 $ за звук за първи път от 2014 година

Скокът в цената се дължи на затварянето на огромна част от незаконните производители в Китай и новата екополитика на страната
9 авг 2017
" Аурубис " ще разпредели 196.5 млн. лева като дял

Резултатите на компанията понижиха през предходната година поради прекъсване за ремонт
17 юли 2017
Металургия: Събуждане при металите

Металургичният бранш регистрира положителни резултати през предходната година, само че прогнозите за 2017 година са внимателни
17 мар 2017
Металургия: Година в два цвята

Стоманодобивните предприятия не престават да се борят с неприятните пазарни условия, до момента в който цветната металургия пораства и удвоява облаги
28 юни 2016 Свиване поради ремонт

Медодобивният цех в Пирдоп, който е благосъстоятелност на немската група Aurubis, непроменяемо резервира втората си позиция измежду най-големите предприятия в страната. Това става макар понижението на приходите с над 28% през предходната година. " Спадът се дължи главно на извършения огромен ремонт напролет на предходната година, когато заводът бе изцяло спрян за 54 дни ", споделиха от " Аурубис България ". От доклада на компанията притежател за финансовата година към края на септември се вижда, че българското дружество е преработило към 17% по-малко концентрат и надлежно е произвело по-малко медни аноди и катоди. Върху финансовите резултати въздействие са оказали и пазарни фактори като по-ниските доходи от сярна киселина, която компанията създава като непряк артикул. Печалбата на сдружението също понижава, само че рентабилността остава висока и даже се повишава по отношение на миналата година - от 5 стотинки на всеки лев доход чиста облага през 2015 година за предходната предприятието е вдигнало маржа си на 6 стотинки.

След приключването на финансовия ремонт, в който бяха вложени 44 млн. евро, компанията чака през 2017 година да се завърне към естественото произвеждане. " Прогнозите са тази година заводът да работи на цялостен потенциал, което би трябвало да докара до към 25% увеличено произвеждане, както и до растеж в облагата ", споделиха от сдружението.

В момента компанията извършва капиталова стратегия за 180 млн. евро, която ще завърши през 2018 година През тази година вложенията ще са ориентирани към в допълнение усъвършенстване на процесите в производството, внедряване на IT системи за автоматизиране и възстановяване на процесите от активността и разширение на хранилище за фаялитов боклук. " Очаква се тези планове да доведат до по-ефективно произвеждане и спомагателен позитивен резултат върху околната среда ", разясниха от " Аурубис ".

Новият цех

С новия цех за олово КЦМ намали доста енергийните си разноски

Фотограф: Надежда Чипева [Капитал] Комбинатът за цветни метали (КЦМ) в Пловдив усилва приходите си през предходната година, само че регистрира загуба, въпреки и доста по-малка, в сравнение с през 2015 година От компанията обаче обясниха, че чистият резултат основава неточна визия каква е била 2016 година " Това беше една от най-хубавите ни години. Оперативната ни облага набъбна от 24.7 до 30.5 млн. лева, а чистата загуба е резултат от смяна на курсовите разлики, само че в тази ситуация това е куха загуба ", сподели ръководителят на надзорния съвет на КЦМ Румен Цонев.

Основната причина за подобряването на резултатите са вложенията, които компанията направи през последните години. В края на годината заводът реализира най-голямото си произвеждане на цинк, откогато съществува КЦМ. " В цинковото произвеждане направихме софтуерни вложения, не разширение, тъй че на процедура със съществуващия потенциал постигнахме най-хубавите си резултати ", сподели Цонев. Компанията съумя също да реализира доста високо равнище на оползотворяване на остатъчен цинк, който е по-изгоден за производството, което също е резултат от софтуерната рационализация.

В края на 2016 година КЦМ доближи и индустриалния потенциал на новия си цех за олово, който също беше част от капиталовата стратегия за 140 млн. евро. Това стана две години откакто той проработи, в случай че при сходни планове оптимизацията на софтуерния режим лишава 6-7 години. Едно от най-големите усъвършенствания с новата мощ е във връзка с разноските за енергоресурси. В остарялото оловно произвеждане се използваше кокс, който в този момент е сменен с О2, природен газ и въглища. " Имаме 40% по-ниски разноски, в сравнение с в остарялото произвеждане, и то като калоричност на енергоносителите, не като цена. Имаме и усъвършенстване от 10-15% по отношение на разноските, които бяха планувани по план ", сподели Цонев. По думите му всички тези фактори са причина за по-добрите оперативни резултати.

Цветни артикули

При добивните фабрики годината беше по-тежка от тази при произвеждащите артикули. " Това е хубаво, тъй като те са с по-висока добавена стойност ", сподели изпълнителният шеф на Българската асоциация на металургичната промишленост Политими Паунова. По думите й обаче като дял от стоковия експорт на страната цветната металургия отбелязва лек спад – от към 13.5% през 2015 година до малко под 12%. Освен краткотрайното прекъсване на производството в " Аурубис " главната причина за това са по-ниските цени на металите и по-специално на медта. " В края на годината имаше повишаване, само че междинната цена за година в действителност е към 20% по-ниска ", сподели Паунова.
Поевтиняването на медта, изключително през първите седем месеца на годината, е повода за по-ниските доходи на " София мед ", излиза наяве от доклада на гръцката Viohalco, която е притежател на софийския цех. Загубата на компанията обаче е намаляла близо седем пъти. През предходната година сдружението е вложило 3.7 млн. евро, които са били ориентирани към произвеждане на артикули с по-висока добавена стойност.

На по-специални артикули и на поръчки от автомобилната индустрия от ден на ден разчита и " Етем ", която създава алуминиеви профили с друго предопределение и която също е част от гръцката Viohalco. През предходната година размерът на производството е повишен с 19%, въпреки че приходите означават по-скромен растеж поради по-ниските цени на метала. През тази година компанията ще продължи да залага на артикули с висока добавена стойност, а упованията са продажбите за автомобилната промишленост да набъбнат.

Инвестиции в Шумен

С към 6% по-малки доходи, само че близо тройно по-висока облага реализира шуменският производител на алуминиеви артикули " Алкомет ". По-ниските приходи са резултат от поевтиняването на алуминия, само че разноските също са спаднали, и то с изпреварващо движение. " Пазарът на първични материали беше удобен, купувахме на доста положителни цени ", сподели Фикрет Индже, един от главните притежатели и ръководител на надзорния съвет на компанията, който дефинира предходната година като доста добра. " Работехме на цялостен потенциал с помощта на търсенето на европейския пазар, където изнасяме 93% от продукцията си ", добави той. Ключово за скока на облагата е преориентирането на компанията през последните години към артикули с по-висока добавена стойност. " Това ни обезпечава по-голям марж и при на практика доближат оптимален потенциал докара до повишение на облагата ", изясни Индже.

През 2017 година компанията чака да усили производството. " Прогнозираме оборотът ни да доближи над 170 млн. евро, а облагата преди лихви, налози и обезценки (EBITDA) ще бъде от порядъка на 20 млн. евро ", сподели Индже.

Миналата година " Алкомет " стартира двегодишна капиталова стратегия за 36 млн. евро, която се чака да усили потенциала на завода с 35% до 100 хиляди тона годишно. Оборудването към този момент е купено, само че ще бъде въвеждано в употреба поетапно. Очакваният резултат е новите мощности да разрешат произвеждане на по-специални артикули, както и да понижат разноските. " Целта ни е да достигнем оборот 250 млн. евро до 2020 година ", уточни Индже.

С разширението на производството ще се усили и броят на заетите с към 100 души до общо 1000. Компанията към този момент е подхванала ограничения и за обезпечаване на служащи, като от предходната година е основала паралелка по металургия в едно от междинните учебни заведения в града. " Имаме доста положителни експерти в Шумен, казусът е само с дефицита на техническите фрагменти ", посочи Индже.

Раздвижване

За пръв път от рецесията насам черната металургия означи лек растеж през 2016 година Подсекторът е показан от две предприятия – " Стомана индъстри ", което е благосъстоятелност на гръцката Viohalco, и " Промет стийл ", което е част от украинската група " Метинвест ". Първото създава течна стомана, а второто работи единствено със заготовки от Украйна, като усложненията при вноса през последните години се отразяват на резултатите му.

Спадът от близо 13% в приходите на " Стомана индъстри " през предходната година се дължи на ниските цени. В същото време продадените размери на специфични стомани са нарастнали. Това се вижда и от забележителното понижение на загубата на сдружението. Преди няколко години компанията направи завод за дълги артикули, които са с по-висока добавена стойност и се употребяват в разнообразни браншове, в това число автомобилостроенето. Отделно от това предприятието създава и плоски артикули.

Резултатите на " Промет стийл " пък демонстрират близо 10% по-високи доходи и компанията съумява да излезе на облага. " Като цяло има оживление при стоманодобива. Европейската комисия наложи антидъмпингови мита върху вноса на някои артикули от Китай, което спомогна да има някакъв растеж ", сподели Паунова.

Прогнозите в металургията като цяло са сложни, защото развиването на бранша значително зависи от външни фактори – както стопански, по този начин и политически. Повод за сдържан оптимизъм дават направените и идните вложения, които оказват помощ на предприятията да свият разноските си, както и да създават по-скъпи артикули. До огромна степен развиването на бранша ще зависи от това дали почналото в края на предходната година повишаване на металите ще се резервира като наклонност. Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР