Лично ангажиран е с каузата за подобряване на достъпа до

...
Лично ангажиран е с каузата за подобряване на достъпа до
Коментари Харесай

Доц. д-р Владимир Корновски: Лично разговарям с пациентите, за да чуя опасенията им и заедно да намерим решение на проблема им

Лично зает е с идеята за възстановяване на достъпа до високоспециализирана здравна помощ

„ Грижата за Вашия живот е наша грижа до живот “ – с това обръщение доцент Владимир Корновски, шеф на клиниката по кардиохирургия и медицински шеф на „ Сърце и Мозък “ Бургас, подема самодейност за срещи с пациенти. Лично зает с идеята за възстановяване на достъпа до високоспециализирана здравна помощ, доцент Корновски ще приема пациенти, с цел да даде експертно мнение, да отговори на всички въпроси и да разсее терзанията им от идна сърдечна интервенция. 

Доц. доктор Владимир Корновски oтдaвнa e cпeчeлил доверието на пациентите, мъдростта мy e присъща, a пpoфecиятa мy е предопределение. Огромен е броят на признателни пациенти, които с писмата си засвидетелстват признателността си към него. Πoтoмcтвeн лeĸap oт фaмилия c изĸлючитeлeн aвтopитeт и самопризнание в родната му Варна (и нe caмo). Първо го притегля хирургията, а на по-късен стадий – кардиохирургията, която дефинира за изключителна. Убеден е, че медицината е магия, която съчетава в едно просвета, изкуство, умения и самообладание. Тя е задача,  отдадена на най-ценното – човешкото здраве и живот. През 2020 година печели наградата „ Лекар на Бургас “. Вече повече от 5 година е номиниран от пациентите в класацията „ Лекарите, на които имаме вяра “. 

- Доц. Корновски, „ Сърце и Мозък “ е водач в кардиохирургията в страната. Колко интервенции се вършат годишно в клиниката и за какво подехте самодейността?

- Около 700 интервенции годишно. В Бургас към този момент 40% от кардиохирургичните интервенции при коронарна патология се правят при биещо сърце. Този метод дава извънредно положителни резултати при пациенти с тежко повредени съдове. Въведохме миниинвазивния коронарен артериален байпас, както при хибридни, по този начин и в независими процедури, с прорез на гръдния панер най-много 6-7 см. Изолираните интервенции на митрална клапа – реорганизация или протезиране, се правят съвсем напълно минивазивно с ендоскопска инсталация. 

Всички знаем, че профилактиката и ранната диагностика са от основно значение при лекуването на водещите социалнозначими болести, каквито са сърдечносъдовите, неврологичните, онкологичните и така нататък Затова нашата дълготрайна стратегия „ Грижа за Вас “ е изцяло безвъзмездна и работи в интерес на пациентите всекидневно. Това е част от задачата ни за възстановяване достъпа до високоспециализирана здравна помощ. Реших да организирам тези срещи с пациенти, показани за кардиохирургия, тъй като хората към момента изпитват боязън от сърдечна интервенция. Искам персонално да беседвам с тях, да чуя опасенията им и дружно да намерим решение на техния проблем. Вярвам, че това е изключително потребно и от извънредно значение за пациентите, тъй като отлаганата във времето сърдечна интервенция фрапантно утежнява качеството им на живот. 

- Кои затруднения от сърдечносъдовите болести стигат до кардиохирургия?

- В хода на лекуването на сърдечносъдовите болести, исхемичната болест на сърцето, добитите клапни пороци, хипертонията, атеросклерозата нерядко се постанова обмисляне на кардиохирургична намеса. По една или друга причина се случва пациентите да я отсрочват. А когато се бави хирургичното лекуване, нарастват рисковете от затруднения, а от там се забавя процесът за възстановяване на качеството на живот на тези пациенти.  Например при исхемичната болест на сърцето и претърпян миокарден инфаркт затрудненията, които водят към незабавна кардиохирургична намеса, са междукамерният недостатък, руптура на папиларни мускули, водещи до остра високостепенна митрална инсуфициенция (недостатъчност) или руптура на стената на лявата сърдечна камера. При нелекувана артериална хипертония има възможност при епизод на високо кръвно налягане да се разслои аортата – положение, известно като дисекация на аортата, което се лекува със незабавна хирургична намеса. При открита аневризма на торакалната аорта също може да настъпи затруднение –  дисекация или руптура на аортата, които също са обект на кардиохирургията. Заболяванията на сърдечните клапи могат да се усложнят с инфектиране на тъканта на клапата – ендокардит, което не рядко изисква хирургична интервенция.

Срещите с пациенти ще се проведат на 4-ти, 11-ти и 18-ти септември от 13:00 ч. до 1 6 :00 ч., след авансово записване на особено разкрита телефонна линия и няма да се заплащат.

Тел. 0895584986 – Катя Стоянова – координатор пациенти.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР