Личните лекари ще се опитат да организират електронна система, чрез

...
Личните лекари ще се опитат да организират електронна система, чрез
Коментари Харесай

Личните лекари подготвят кол-център за часове за прегледи и ваксинация

Личните лекари ще се опитат да провеждат електронна система, посредством която да се резервират часове за обзор и имунизации.

© Надежда Чипева Личните лекари приготвят кол-център, който да уведомява пациентите дали им следва профилактичен или диспансерен обзор, подлежат ли на имунизация и дали са им открити заразни болести. Това заяви доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, който дава отговор за извънболничната помощ.

Кол-центърът ще проработи в началото в София, а по-късно би могъл да обхване и останалите градове. Причината е, че персоналните лекари са натоварени с от ден на ден административни условия. Едно от тях, което се вкарва с промени в наредбата за имунизации, които сега са препоръчани на публично разискване е, че лекарите би трябвало да известяват с писма с противоположна квитанция, по електронната поща или със малко известие на мобилния телефон пациентите си по кое време на тях или децата им следва имунизация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако бъде признато, това обвързване ще отнеме на персоналните лекари още повече от времето им за прегледи. Д-р Брънзалов счита, че нетипичната за лекарите активност по издирването на пациенти, би трябвало да бъде поета от специфичен център. В закона, обаче, не е планувано страната или здравната каса да заплаща за това и лекарите би трябвало да я финансират сами от таксата за слагане на ваксина, която е 4 лева " Нашият блян е да даваме информация, без лекарят да се отделя от професионалните си отговорности ", споделя доктор Брънзалов.

Наредбата планува и понижаване на броя на имунизациите против туберкулоза, както и слагане на безвъзмездна противогрипна ваксина на 10% от възрастните хора над 65 години. Това би трябвало да се случи от 1 октомври тази година.

Какво няма в наредбата

В имунизационния календар не са включени нови ваксини. Голяма част от родителите на дребни деца през последните години пътуват до Гърция и Турция, с цел да закупят оттова ваксина против варицела. Причината тя да отсъства от България е, че производителите не са я записали в страната. В момента текат процедури по взаимно признание на досиетата на имунизацията от други страни-членки, които, обаче, ще продължат до 2021 година

В програмата за възрастните хора, пък, не е включена пневмококова ваксина, както е в другите страни от Европейски Съюз, които имунизират против грип възрастните, хронично болните и децата. Тя предотвратява инфекциите, което пък води до по-малка приложимост на антибиотици, а оттова и до попречване на антибиотична устойчивост (липса на деяние на антибиотици поради несъразмерната им употреба).

Какво има, само че не стига

Според рекомендациите пневмококовата ваксина при бебетата се понижава от три на два приема съгласно европейските рекомендации. Премахва се и тестът Манту в юношеска възраст при имунизациите против туберкулоза.
Личните лекари се тормозят, че това не е напълно вярно и ще изразят позицията си в писмо по време на публичното разискване.

" На фона на всеобщите антиваксърски придвижвания, се тормозя, че ще демотивираме майките, които сме убедили да имунизират децата си. При пробите за заразяване с туберкулоза също сме на мнение, че би трябвало да ги има. Там имаме чисто логистичен проблем. Ваксините са по 10 в опаковка и с цел да ги създадем, би трябвало да съберем 10, 20 или 30 деца, имунизацията е съпроводена с обзор и по-късно оформяне на документите до НЗОК и Регионалната здравна ревизия. Наредбата не взема решение и въпроса с натоварването на персоналните лекари, които би трябвало да съберат прецизен брой деца, а настрана всяка институция желае обособен доклад ", споделя доктор Брънзалов.

Той е на мнение, че в случай че би трябвало да има същински надзор върху грипа, би трябвало да се съблюдават рекомендациите на Световната здравна организация да бъде обхванато 75% от популацията. Възрастните над 65 години в България са 1.481 млн. души.

" Самата държавна стратегия за противогрипната ваксина планува до четири години да се обхване 25% от възрастното население. Това е безусловно незадоволително. Пациентите ни към този момент питат за противогрипната ваксина. Засега няма изясненост по какъв начин и по кое време ще бъде доставена и по какъв начин да изберем 10% от пациентите, няма никакви критерии за това. Аз, да вземем за пример, съм поръчал 100 ваксини и не зная дали няма да свършат и кой ще дава отговор за незадоволителния брой – аз или този, който е писал наредбата, нито какво да им кажа за какво съм избрал тъкмо тях, откакто няма критерии ", споделя доктор Брънзалов. Той добавя, че е безусловно невероятно лекарите да получат за имунизацията и за слагането й 10 лева, както е планувано, тъй като те са безусловно незадоволителни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР