Личните лекари са издали само 17% от всички болнични, останалите

...
Личните лекари са издали само 17% от всички болнични, останалите
Коментари Харесай

Джипита настояват: Не си купуваш назначените лекарства - отменят ти болничния

" Личните лекари са издали единствено 17% от всички болнични, останалите са от разнообразни медицински заведения. Проблемът е там, че болничните за 30, 60 или 90 дни, плащаме всички ние като данъкоплатци. Това е сериозният проблем ", съобщи пред " Монитор " лекар Гергана Николова, член да сдружението на общопрактикуващите лекари. Повод за реакцията й бе дебатът към огромния брой болнични, които се издават у нас.

Отговорностите за съблюдаване на законовите рамки би трябвало да са равно разпределени и работодателят да открива надзор, посредством инспекция по телефона на своя чиновник, а лекарите от своя страна да наблюдават и поемат здравната част по отношение на предписанията и назначенията по лекуването, споделя джипито. Д-р Николова счита, че би трябвало да имат право да анулират болничния лист ако пациент не си направи назначените проучвания или не си закупи нужните лекарства. " На болничния слагаме и дата по кое време индивидът да се яви на надзорен обзор. Ако не го направи, желаеме да имаме право да го анулираме ", прецизира още тя. Това обаче не е признато. Ако стане факт, доста ще намалеят злоупотребите с болнични ", счита още лекарката.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари оферират да се включат текстове в закона, които да третират неспазването на болничния режим, не явяването на надзорен обзор, забавянето или не правенето на назначени проучвания, като нарушаване и да могат да се търпят наказания за това.

" Наскоро имах сходен случай с пациент на който назначих кръвни проучвания, които да направи в границите на работния ден. Той обаче се явява след 3 дни без тях, аз тогава за какво съм му дала 3 дни болничен? ", пита риторично тя. Много хора бъркат краткотрайната неработоспособност с отпуската, а тези неща не се покриват. Болничният не е отмора, а лекуване безапелационна е доктор Николова. Според нея е належащо да се вкара единна осведомителна система, която да може да резервира информация за това по кое време и къде си записал персоналната си карта. Това би разрешило да се откриват по-лесно тези, които вземат болничен и отиват на море или планина.

Лекарката описа и за порочна процедура предлагана от работодатели: " Често имам случаи на служащи, които идват и ми споделят – шефовете споделиха че имам право на 40 дни болничен, а не съм употребил – пристигам да ми дадете?! " Друг проблем съгласно доктор Николова е невъзможността на консултиращите лекари да издават болничен, а да дефинират и желаят това от персоналните лекари: " Имала съм пациенти отишли на обзор и идват с едно листче, докторът сподели да ми дадете 14 дни, но аз виждам че не си за 14 дни, и стават страхотни проблеми, би трябвало да се промени тази разпоредба. Щом консултиращият доктор е споделил 14 дни болничен да има право да му ги даде, с цел да си носи отговорността си ", счита доктор Николова. Според нея пациентите би трябвало да имат права, само че би трябвало да схващат и преценят вярно по кое време и защо се употребяват болничните листове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР