Личните лекари отказват да изпълняват изискване на Министерството на здравеопазването

...
Личните лекари отказват да изпълняват изискване на Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Личните лекари се възпротивиха на МЗ срещу бумащина около ваксините

Личните лекари отхвърлят да извършват условие на Министерството на здравеопазването да вписват имунизациите против Covid-19 на още едно място - в Книга за вписване на профилактичните имунизации и реимунизации, с изключение на в електронния указател и месечните им доклади към НЗОК. Това излиза наяве от на ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доктор Любомир Киров до зам.-министъра на опазването на здравето Александър Златанов.

" За разлика от всички останали ваксини, извършените имунизации против Covid-19 се записват от общопрактикуващите лекари в Националната здрава осведомителна система (НЗИС) директно сега след слагането им, а на пациента се издава документ на книжен притежател в случай че изиска подобен. В НЗИС навреме постъпват подробни индивидуализирани данни за всяка сложена доза ваксина, както и имунизираното лице. Същата информация е налична и в медицинските софтуери на всеки общопрактикуващ доктор на електронен и книжен притежател като част от наличието на амбулаторен лист, подписан от лекаря и ваксинирания жител. Тези данни постъпват и в НЗОК/РЗОК с месечните електронни доклади , до момента в който в НЗИС, както към този момент отбелязахме, това се случва " на мига “ ", изяснява Киров.

В писмото си той показва, че според Наредбата за имунизациите книгата за профилактични имунизации и реимунизации може да се поддържа в електронен вид с опция за разпечатване на данните от нея за потребностите на държавния здравен надзор.

Същевременно достъп до информацията в НЗИС имат Министерство на здравеопазването и неговите подразделения – районните здравни инспекции (РЗИ), НЗОК, жителите (до своя персонален статус) и други държавни институции. Т.е. съответните чиновници на Министерство на здравеопазването и РЗИ имат достъп до тази информация и могат да я обработват електронно при нужда.

Сдружението на общопрактикуващите лекари напомня също, че според Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност административният орган не може да изисква даване на информация или документи, които са налични при него или при различен орган, а ги обезпечава служебно за потребностите на съответното произвеждане.

" Съответно на цитираните нормативни актове, Общопрактикуващите лекари нямат обвързване да нанасят в хартиената книга за профилактични имунизации и реимунизации, направените от тях ваксини против Covid-19. Ето за какво, в изискванията на към този момент напреднала електронизация на системата на опазването на здравето, за нас е голословно, нерационално, неприложимо в практиката и създаващо трудности пред изключително значимия в изискванията на Covid епидемията развой на имунизация, желаното от Вас " възкресяване “ на непотребни хартиени документи ", се показва още в писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР