Лични вещи на цар Фердинанд и на дипломатически аташета, допринесли

...
Лични вещи на цар Фердинанд и на дипломатически аташета, допринесли
Коментари Харесай

Духът на времето: НВИМ събра мнения на политици от 1908 г. и личните вещи на Фердинанд в изложба

Лични движимости на цар Фердинанд и на дипломатически аташета, съдействали за националния блян през 1908 година, разкази на представители на министри от държавното управление на Александър Малинов и отрязъци, представящи другите отзиви на политическите сили по отношение на акта на Независимостта, подбра Националният военноисторически музей (НВИМ) в най-новата си галерия „ 1908. Армията и независимостта “, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ 22 септември и оповестяването на Независимостта не е еднократен исторически момент. Ние го преглеждаме като един развой, в който българската войска има значително значение, тъй като плеяда български офицери вземат интензивно присъединяване в процесите, които се случват преди 115 години “, съобщи за БГНЕС уредникът в НВИМ Славея Сурчева.

Чрез изложбата посетителите ще се срещнат с персонални движимости на генералите Данаил Николаев, който е боен министър през 1908 година и Стефан Паприков, който е министър на външните работи и изповеданията.

„ Имаме витрина, която сме посветили на цар Фердинанд, в която могат да се видят неговата персонална шпага, табакерата му с българския герб и един извънредно хубав албум за фотоси, какъвто в днешно време мъчно можем да забележим “, уточни уредникът в НВИМ, след което посочи, че в изложбата могат да се видят и движимости на дипломатически аташета в редица европейски столици, които със своите контакти способстват за процеса по признание на независимостта от страна на Великите сили.


„ Мога да загатна имената на Христофор Хесапчиев, Никифор Никифоров, Константин Жостов, чиито движимости могат да се видят тук в изложбата, които точно със своята дипломатическа активност способстват за реализирането на този народен блян, който ние реализираме на 22 септември 1908 година “, съобщи Славея Сурчева.

В Националния военноисторически музей се съхраняват полковете, които са част от Осма пехотна дивизия и те могат също да бъдат видени на изложбата.

„ Днес, несъмнено, не можем да минем без ордена „ Св. св. Кирил и Методий. Това е най-високото отличие на Царство България и е учредено от Фердинанд във връзка първата година от признаването на Независимостта. В тази галерия демонстрираме и великия кръст на този медал “, изясни Сурчева.


Уредникът показа и, че могат да се видят разкази на представители на министри от държавното управление на Александър Малинов и да се срещнат от първо лице какво се е случвало по време на оповестяването на Независимостта и по-късно.

„ Тук могат да се видят цитати и отрязъци от времето на интервала на независимостта и да се видят другите отзиви на политическите сили тогава. Така НВИМ демонстрира другите гледни точки, с цел да можем и ние да си вършим верните заключения за тези исторически събития “, акцентира Славея Сурчева.

НВИМ може да се гордее с експозицията, защото ползата към „ 1908. Армията и независимостта “ е значителен.


„ Някои гости се впечатляват повече от експонатите, само че други пък се зачитат точно в тези цитати на политическите сили, тъй като те са в действителност забавни и дават малко по-различен фокус върху този ден и повече информация на хората. Дават повече опция да се види какъв е бил духът на времето тогава “, добави Славея Сурчева.

Изложбата „ 1908. Армията и независимостта “ ще бъде отворена за посетителите в НВИМ в идващите два месеца. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР