Лични писма, написани от семейства, загубили деца и близки при

...
Лични писма, написани от семейства, загубили деца и близки при
Коментари Харесай

Започва националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо“

Лични писма, написани от фамилии, изгубили деца и близки при пътнотранспортни катастрофи, ще бъдат изпращани дружно с електронните фишове за превишена скорост

От през днешния ден стартира националната акция „ Написах ти писмо “, в която писма, написани персонално от фамилиите на деца и младежи, починали на пътя, ще бъдат изпращани дружно с електронните фишове за превишена скорост до нарушителите на Закона за придвижването по пътищата в цялата страна.
Инициативата започва с 36 000 копия на ръкописи, които ще бъдат прикрепени към електронните фишове, които се изпращат към нарушителите по пощата. Чрез писмата, написани особено за акцията, роднините на жертви се обръщат както към хората, които им липсват най-вече, по този начин и към тези, които могат да причинят сходна загуба и на други фамилии.

Кампанията „ Написах ти писмо “ започва в навечерието на най-натоварения сезон за придвижване по пътищата и директно преди лятната почивка на учениците, когато рискът от произшествия е максимален. Целта на акцията е повишение на публичното внимание и ограничение експанзията на пътя посредством специфичен персонален жест, който припомня, че някои нарушавания не могат да бъдат „ платени “.

„ За най-голямо и надълбоко страдание доста от убийците на пътя са хора, които имат история с превишена скорост. Повечето от тези хора считат, че всичко завършва с заплащането на електронния фиш, който Министерство на вътрешните работи изпраща. Ако сме научили нещо от историята си, то е, че единствено санкцията, единствено наказването, единствено заплащането без замислянето нямат дълготраен резултат. “, разяснява Петя Иванова от съдружие „ Ангели на пътя “.



Дванайсет близки на деца и младежи, жервти на пътя, събраха кураж да напишат на ръка писмата, които техните синове, дъщери, братя или внуци в никакъв случай няма да прочетат. Роднините са част от съдружие „ Ангели на пътя “ и предоставиха своите ръкописи, с цел да бъдат вложени към електронните фишове и да доближат до водачите на моторни транспортни средства, които с държанието си рискуват да погубят не едно семейство.

С цел посланието да допре освен нарушителите, само че и необятната общност – част от околните събраха сили да прочетат своите думи и пред камера.

„ Вярваме, че думите могат да трансформират цифрите, само че дано не забравяме, че животът не е просто статистика. Затова желаеме да погледнем всеки в очите и да напомним, че всяка една гибел е персонална, изживяна, непрежалима. “, допълват представители от сдружението.

Главна дирекция „ Национална полиция “ към Министерство на вътрешните работи се причислява към акцията, като от отдел „ Пътна полиция “ към ГДНП напомнят, че починалите при

пътнотранспортни катастрофи през 2023 година са 525, а броят на потърпевшите е повишен до 9 101. А от началото на годината до 14 април 2024 година са настъпили 1 730 тежки пътнотранспортни катастрофи – в резултат на които 101 души са починали и 2 139 са ранени:

„ Написах ти писмо “ е другият метод всички да се обърнем към разсъдъка, отговорността и знанието, че най-често осъществяваните нарушавания на Закона за придвижването по пътищата като скорост, неправилни маневри и лишаване на преимущество в композиция с приложимост на алкохол или наркотични субстанции са причина за настъпването на катастрофи с тежки и необратими последствия. Бих желал да се обърна към всички с апел концепцията на акцията да ни сплоти в общата цел – да понижим жертвите по пътищата. ”, разяснява шефът на Главна дирекция „ Пътна полиция “ основен комисар Атанас Илков.

Съчетавайки наказванията с въздействащ персонален жест и обръщение, акцията „ Напиши ми писмо “ слага фокус върху споделената социална отговорност за държанието на пътя и ангажимент към образование на потомство с отношение към разпоредбите, сигурността и живота на пътя.

„ Никой не си прави илюзията, че безобразното каране от рецидивисти ще спре внезапно. Надеждата е, че един от водачите тъкмо преди да настъпи газта, ще се сети за Филип. Или за Ангел. Или за Християна. Или за Васко. Или за Мария. Или за Константин. Или за Стефан. Или за Иван. Или за Александър. Или за Виктория. Или за Васил. Или за Виктория. И ще понижи... “, обобщава Йордан Жечев – креативен шеф в организацията, основател на акцията.

„ Написах ти писмо “ се осъществя взаимно от съдружие „ Ангели на пътя “, Главна дирекция „ Национална полиция “ към Министерство на вътрешните работи и креативна организация guts&brainsDDB – с финансовата поддръжка на TaxiMe и медийното партньорство на Българската национална телевизия, Българското национално радио, БГ радио и медийна група „ 24 часа “.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР