Лични лекари поискаха ръст на потребителската такса при преглед, съобщи

...
Лични лекари поискаха ръст на потребителската такса при преглед, съобщи
Коментари Харесай

Лични лекари поискаха по-висока потребителска такса при преглед, в това число и за децата

Лични лекари желаеха растеж на потребителската такса при обзор, заяви. Сега сумата е 2,90 лева и не е променяна от 2012 година Медици предложиха възнаграждение - въпреки и алегорично - да има и при децата, които в този момент са освободени от такова.

Таксата преди години се е определяла на база на % от минималната тогава работна заплата от 290 лева Според калкулации на медици, в случай че се следва този принцип, в този момент таксата би трябвало да възлиза на към 8 лева Лекари обаче оферират нарастването да не е толкоз шоково, само че цената да се вдигне най-малко с 1 лева

Според персонални лекари покачване даже с лев ще е алегорична, само че значима стъпка. " Не може доктор да преглежда на цената на един трамваен билет ", изясни доктор Николай Брънзалов.

По-високата такса ще увеличи качеството на услугата, защото поради липса на средства част от лекарите нямат здравна сестра.

Таксата от 2,90 лева не покрива цената на прегледа и остава за сметка на медика, споделят от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

" Като разделите бюджета за общопрактикуващите лекари върху 25-30 милиона прегледа, които ние записваме годишно междинната цена на обзор като стойност е 8 лева Това е преди да бъдат платени налози или осигуровки върху тази сума ", разяснява доцент Любомиров Киров.

Сега прегледите за пенсионерите са 1 лева, а за деца и младежи до 18 години - безвъзмездни.

До 2025 година близо 100% от персоналните лекари ще са над 50-годишни. Ако страната не стартира да финансира задоволително и доболничната помощ, споделят медици, ще сме изправени пред невъобразим дефицит на джипита.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР