Лични лекари от София също протестираха в понеделник. Сн. БГНЕС

...
Лични лекари от София също протестираха в понеделник. Сн. БГНЕС
Коментари Харесай

Здравните инспектори пак поискаха по-високи заплати


Лични лекари от София също стачкуваха в понеделник. Сн. БГНЕС

Служителите на районните здравни инспекции стачкуваха за следващ път поради ниските си хонорари. Те показаха недоволството си в деня, в който в София се организира неофициална среща на министрите на опазването на здравето.

Служителите на здравните инспекции упорстват заплатите им да се усилят с 20% от 1 май, да се вкарат стартови заплати по длъжности, да се възвърне добавката за клас прослужено време, защото за тях като държавни чиновници, тя не съществува, и на всяко тримесечие да им се изплащат бонуси.

Недоволните желаят стартовата заплата в инспекциите да е равна на една и половина минимални заплати. В момента младши здравните инспектори взимат заплата от 510 лв. - минималната за страната.

След митинга им на 15 март здравните инспектори получиха сред 5 и 10% нарастване на заплатите си, вместо обещаните от здравното министерство 18 на 100. В отговор на последвалите протестни заявления финансовият министър Владислав Горанов изясни, че заплатите в здравните инспекции се дефинират от нормативната уредба за държавните чиновници във ведомството и тази рамка не може да бъде надхвърлена.

Затова протестиращите упорстват за смяна на тази разпоредба.

Компромис

След среща със зам.-министъра на опазването на здравето Бойко Пенков беше обявено, че нарастване с 20% от 1 май надали ще има, защото за това е нужна актуализация на бюджета. Освен това заплатите на чиновниците нямало по какъв начин да набъбнат с повече, макар че имало 6 млн. лв. повече за възнагражденията им до края на годината. За това вместо към твърдата им заплата те можело да се дадат като в допълнение материално стимулиране.

" Отпуснати пари не могат да бъдат употребявани сега на хората да се вдигнат заплатите и по тази причина се търси друга форма - под формата на в допълнение материално стимулиране. На четири пъти в годината те могат да получат в допълнение материално стимулиране до 70% от общата си годишна заплата. Ще създадем опит да обърнем пирамида – не на най-големия шеф – най-вече, а хората, които работят, да получат повече ", сподели Пенков, представен от БНР.

Протестиращите дадоха отговор, че не дават обещание да спрат митингите.

Лични лекари на митинг

Провокирани от неофициалната среща на здравните министри в понеделник обществено недоволството си показаха и общопрактикуващите лекари от София. Те стачкуваха най-много против бумащината, с която са натоварени. От много време общопрактикуващите лекари недоволстват, че съществена част от времето им е заета с попълване на документи и писане, а не с прегледи и слагане на диагнози.

" Ние сме писарите на системата. В последна сметка, с цел да можем да вършим тази работа или би трябвало някой да я заплати, или просто ние няма да можем да я вършим след несъмнено време. Аз просто не протоколирам повече пациенти, тъй като не мога да ги прислугвам. Ако имах съответно възнаграждение, с цел да наема кабинет и сътрудник, на който да плащам, ще прислугвам повече хора, само че сега ръбът е доближат ", разяснява доктор Николай Колев, заместник-председател на софийското Сдружение на общопрактикуващите лекари пред БГНЕС.

Недоволните внесоха в Министерството на здравеопазването декларация с главните си претенции, измежду които всички, освободени от потребителска такса, да заплащат цялостния размер, а сумите да им бъдат реимбурсирани от съответните институции. Личните лекари в София упорстват и за възнаграждение при всяко посещаване при лекаря на цялостния размер на потребителската такса, както и за отпадане на 24-часовото разположение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР