Лични данни на над 180 хиляди хърватски граждани са изтекли

...
Лични данни на над 180 хиляди хърватски граждани са изтекли
Коментари Харесай

Итекоха данни на над 181 000 граждани на Хърватия

Лични данни на над 180 хиляди хърватски жители са изтекли от компанията EOS Matrix, която оказва помощ за професионалното събиране на задълженията на фирмите. Сред засегнатите са данните на няколкостотин малолетни лица. Според институциите в Хърватия това е най-голямото приключване на персонални данни до момента.

Според „ Индекс ” това е второто огромно приключване на данни от следствието, почнало предишния декември за приключването на 77 000 персонални данни от друга организация за събиране на задължения, B2 Capital.

Както и в тази ситуация с B2 Capital, Агенцията за отбрана на персоналните данни (АЗЛД) удостовери, че е почнала процедура по контрол над „ Индекс ”.

Както беше посочено, АЗЛД получи неизвестен сигнал, че има основателно съмнение, че редица организации за събиране на задължения, работещи в Хърватия, обменят бази данни, което не би трябвало да вършат, което води до приключването на тези данни.

По този метод са изтекли данните на 181 641 души, в това число име и фамилия, ЕГН, дата на раждане, като с изключение на длъжници има и съдлъжници и поръчители.

Спорно е дали базата данни на EOS Matrix съдържа също персоналните данни на 294 малолетни лица и не е ясно по какъв начин тази организация е събрала персоналните данни на малолетните.

От EOS Matrix признаха, че тяхната база данни съдържа данни за малолетни, само че обявиха, че това е направено въз основа на правосъдни решения за заместничество, т.е. за лица, които са избрани за наследници на длъжници.

„ Индекс ” разкри, че за EOS Matrix наследниците в действителност включват евентуални наследници, т.е. деца на длъжници, евентуални бъдещи длъжници. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР