Либералното правителство на Полша обяви, че е уволнило ръководството на

...
Либералното правителство на Полша обяви, че е уволнило ръководството на
Коментари Харесай

Правителството на Туск с чистка в държавните медии

Либералното държавно управление на Полша разгласи, че е уволнило управлението на държавните медии, считани за представители на държавното управление по време на ръководството на националистите от „ Право и Справедливост “ (ПиС), съобщи Агенция Франс Прес.

Отстранени са ръководителите и управителните препоръки на държавната телевизия, радио и осведомителна организация, заяви полското министерство на културата, като се базира на нуждата да се възвърне безпристрастността на медиите.

Държавните медии, ръководени от „ ПиС “, постоянно бяха упреквани в пристрастно отразяване на събитията, предаване на държавна агитация и словесни нападки против опозицията.

На 19 декември новата ръководеща коалиция във Варшава одобри резолюция, в която приканва за възобновяване на " безпристрастността и надеждността на публичните медии ".

Гласуването накара депутатите от „ ПиС “ да провеждат седяща стачка в постройките на държавната телевизия, като представителите на партията позираха за фотоси със чиновниците на малкия екран.

Бивш министър на културата в държавното управление на „ ПиС “ съобщи, че промяната на управлението на държавните медии е " противозаконна ".

" Това е очевидна офанзива против свободните медии, това е нарушаване на закона ", споделя Пьотр Глински пред Агенция Франс Прес.

Правителството на „ ПиС “ постоянно е подложено на критика както от опозицията, по този начин и от нестопански организации, че се пробва да задуши самостоятелните медии и да ограничи свободата на изложение.

През 2020 година международната организация за наблюдаване на медиите " Репортери без граници " (RSF) съобщи, че " партийният дискурс и речта на омразата към момента са предписание в държавните медии на Полша, които са превърнати в рупори на държавната агитация "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР