Либералната формация Граждани е получила най-много места на избори за

...
Либералната формация Граждани е получила най-много места на избори за
Коментари Харесай

Сепаратистките партии с мнозинство в каталунския парламент

Либералната групировка " Граждани " е получила най-вече места на избори за локален парламент в Каталуня. Въпреки това трите партии, подкрепящи независимостта, ще могат да си обезпечат болшинство. До изборите се стигна откакто Мадрид лиши самостоятелния статут на региона поради извършения референдум за самостоятелност.

При обработени 96% от гласовете партията " Гражданите " имат преднина от съвсем 160 000 гласа пред листата на уволнения министър председател Карлес Пучдемон - " Заедно за Каталуня ". Трите партии, поддържащи независимостта, биха имали общо болшинство от 70 места, което е изцяло задоволително, с цел да покрие минимумът за болшинство от 68 места.

По предварителни данни партията на някогашния вицепремиер Ориол Жункерас заема третото място с към 12 000 гласа по-малко от партията на Пучдемон и 32 места. Социалистите, които са " за " оставане с Испания, имат съвсем двойно по-малък резултат със 17 места, до момента в който каталунският клон на " Подемос " - 8 депутати в Народното събрание.

Ако окончателните резултати останат същите, това ще бъде проваляне за партията на испанския министър председател Мариано Рахой, която получава едвам 3 места. Жителите на Каталуния се надяват новоизбраното държавно управление да донесе непоклатимост в района.

Лаура, гражданин на Каталуния: " Надявам се след изборите всичко да се върне в нормалния си темп. Парламентът да се концентрира върху потребностите на хората, а не върху отцепването. Трябва да се работи за каталунците, да се основават работни места, да се предотврати напускането на компании от региона. "
Привържениците на отцепването на региона от Испания показаха удовлетворение от успеха.

Монсерат, пенсионер: " Победихме и имаме болшинство, само че в този момент стартира сложното. Трябва да забележим с кого ще преговаряме, с цел да се оправим. Каталунците би трябвало да не престават с демонстрациите. Искаме република и ще създадем каквото е нужно. "
Изборите би трябвало да сложат завършек на директното ръководство, наложено от Мадрид след оповестяването на самостоятелност, само че не и преди да е формирано държавно управление. Ако това не се случи до три месеца, ще се наложи да се проведат нови избори. При сегашните резултати Пучдемон се оказва вероятен кандидат-премиер като лидер на листата си, само че встъпването му в служба в Брюксел би било проблематично. От друга страна той към този момент е заявявал, че в случай че партията му завоюва, би се върнал в Испания даже макар риска да бъде задържан. Броенето ще е напълно ръчно, с цел да се избегнат хакерски атаки.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР