Левски има право да предяви финансови претенции към Джоузеф Диксън

...
Левски има право да предяви финансови претенции към Джоузеф Диксън
Коментари Харесай

Левски има право да съди Джоузеф Диксън

Левски има право да предяви финансови искания към Джоузеф Диксън за неосъществената договорка сред двете страни, разкриха пред Sportal.bg водещи български юристи. Те се базират на член 12 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Същото обаче може да стори и англичанинът.

Припомняме, че първо Джоузеф Диксън се ядоса от оферти му контракт и даде ултиматум на сините да го пренапишат до 17.00 часа през днешния ден (30 юни 2021 г.), другояче ще се откаже от придобиването на клуба.

Мажоритарният притежател на Левски Наско Сираков пък го отвърна с изказване в формалния уебсайт, че той приключва траялите няколко седмици договаряния, защото е бил измамен. Легендата на сините изиска разрешение от юристите на Диксън да разгласява цялата преписка сред двете страни, само че на този стадий отговор от тях няма.

Именно за такива случаи и взаимоотношения е призната Общата правна уредба на преддоговорните връзки, която е разказана в член 12 от Закон за задълженията и договорите.

Тя гласи, че при воденето на договаряния и сключването на контракти страните би трябвало да работят добросъвестно. В противоположен случай се дължи обезщетение.

Подобни каузи са необичайност в България, само че чести в Западна Европа и Съединени американски щати.

Под непочтеност се схваща държанието и действията/бездействията на страните, които водят след себе си до вреди.

Примерно: едната страна в нескончаем интервал от време твърди, че има съществени планове (в случая, че желае да придобие мажоритарния пакет от акциите на Левски), само че ненадейно, без мотив, прекъсва договарянията. Или пък не уведомява насрещната страна за условия, които са от огромно значение за решението да се пристъпи до подписване на контракта (предоставила е подвеждащата информация за финансовия запас, с който разполага).

Тези две хипотези са причина за несключване на контракт, а това от своя страна води до нанесени вреди.

Т.е в случай че Левски и/или Джоузеф Диксън сметнат, че ответната страна се е отнесла недобросъвестно по отношение на договарянията и тези дейности са довели до претърпени загуби и пропуснати изгоди, има право да претендира за отплата посредством правосъдно дело в български съд.

Там може да потвърди, че въпросните договаряния са коствали финансов запас - възнаграждения за юристи, преписка, хотели, самолетни билети, правене на планове и не на последно място - загуба на имидж.

А след цялата тази сага е несъмнено едно: имиджът на Левски съществено пострада, което е прекомерно евентуално да докара и до други отрицателни последици - оттегляне на почитатели и спонсори, а оттова и забележителен спад в приходите на клуба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР