Левски е нашата национална гордост. Мерилото ни за почтеност и

...
Левски е нашата национална гордост. Мерилото ни за почтеност и
Коментари Харесай

С военен ритуал и гражданско поклонение Ловеч отбеляза тържествено 151 г. от гибелта на Апостола

„ Левски е нашата национална горделивост. Мерилото ни за честност и достолепие. Копнежът ни за правдивост. Неговите думи и дело са част от нас, ние се раждаме с тях, живеем с тях, умираме с тях. Предаваме ги на децата си, възпитаваме ги в неговите добродетели ".

Това сподели довечера в словото си кметът на Община Ловеч Страцимир Петков на възпоменателната гала по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола. Той уточни още, че„ народ, който има подобен пример, няма да се загуби. Рано или късно ще преоткрие онази истина, завещана ни от Апостола, и ще откри себе си. Защото в действителност е толкоз елементарно – да обичаме свободата, да живеем почтено, да изпълняваме длъжността си, да работим по националната воля и да бъдем повече хора “.

На церемонията пред паметника на Левски се организира боен обред и гражданско поклонение. Специален посетител беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която изрече своето почитание и благодарност към всички предходни администрации и кметове, към техните екипи и общинските съветници, към ловешката общност, че в този – по думите й - толкоз български град „ всяка година, без значение от обстановка и опити да се мачка българската история, вие водите децата си тук, с цел да видят този възвишен монумент и отново да прочетат заветите на Левски “.

Вицепрезидентът съобщи още, че през днешния ден никой не помни оня неприличен развой в софийския конак, нито имената на палачите, нито тези, помогнали да бъде обесен най-великият българин. „ Но помним Васил Левски.Защото с мълчанието си, той сподели най-тежката присъда за една разлагаща се османска империя. И тъй като потвърди до какви висоти може да стигне човешкият дух “, сподели Йотова.

„ Делото на едничкия наследник на България, както го назовава гениалният стихотворец бунтовник Христо Ботев, в никакъв случай няма да потъне в забвение, до момента в който има едно туптящо българско сърце “, сподели и Ловчанският митрополит Гавриил. И добави: „ Много са великите синове, които нашата майка България е откърмила, само че несъмнено измежду най-видните от тях е Васил Иванов Кунчев, останал в паметта на народа ни като Апостола на свободата, или просто Левски “.

Да почетат паметта на националния ни воин довечера пристигнаха още националният представител Искрен Арабаджиев, регионалният шеф Виктор Стойчев, ръководителят на общинския съвет Стефан Тихолов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев, началникът на Военен гарнизон – Ловеч, и шеф на Военен географски център – Троян, полк. Светослав Църовски, началникът на Военно формирование 24480 майор Дончо Игнатов, зам.-кметовете на Община Ловеч Цветелин Винчев и доктор Алдин Начков, зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев, представители на духовенството, на институции, общински съветници и жители.

Поднесени бяха венци и цветя от признателните генерации.

Преди това в храма „ Успение Богородично “ бе отслужена панихида за Апостола.

Утре възпоменателните събития не престават в Къкринското ханче, а вечерта е 11-то издание на възпоменателното факелно шествие на гражданското съдружие „ Ловчанци “ – „ 151 години величие “. Тази година то е подкрепено и от кмета Петков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР