Левон Хампарцумян в интервю за предаването България, Европа и светът

...
Левон Хампарцумян в интервю за предаването България, Европа и светът
Коментари Харесай

Хампарцумян: Ако анализираме действията на политиците, те имат една цел за която не говорят много - това е достъпът до публичните пари

Левон Хампарцумян в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " по Радио " Фокус " за възможностите и препъникамъните пред бюджет 2023 и в отговор на въпросите ще бъде ли арестувана макрорамката с недостиг 3% и какво да чакаме от новото покачване на лихвения % от Фед.

Горещата тематика на седмицата безспорно е гласуването на Бюджет 2023. В комисията в Народното събрание, имаше съществени обструкции, по отношение на ограниченията за събираемост на финансовия министър Асен Василев и това изглеждаше като много сериозен препъни камък. Сякаш обаче, след лидерска среща двете страни се схванаха и сега в пленарна зала текат гласувания като първата мярка, която към този момент беше призната - компаниите с над 100 души личен състав ще изплащат заплати единствено по банков път. За коментар по всички тематики, свързани с бюджета, а и със международната финансова политика, в това число решението на ФЕД още веднъж да увеличи лихвения %. Сега беседваме с финансиста Левон Хампарцумяна, здравейте господин Хампарцумян.

Здравейте, добър ден на всички.

Нека да стартираме с това, за какво в този бюджет и неговата рамка и неговата тактика за изсветляване на стопанската система на Асен Василев, бяха и са толкоз значими ограниченията за събираемост, какво смятате вие по този въпрос?

Аз мисля, че за един пай бюджет, в който мъчно можем да чакаме някакви трагични структурни промени, се пробва да усили опцията за събираемостта на приходите. Сега, дали тези ограничения ще бъдат резултатни, може да спорим, само че няма смисъл да спорим, просто ще чакаме да забележим по какъв начин ще се развият нещата. Опасността в тази ситуация е разноските по събиране да надминат събраните суми.

Това би било много парадоксално, да не кажа комично.

Не, не е парадоксално, постоянно се случва, като тръгнете такива напълно дребни бизнеси да ги фискализирате и да ги карате да вършат някакви неща, те са задоволително гъвкави,отново могат да заплащат една част по банков път, една част не по банков път. Така че дано да забележим по какъв начин ще се развие. По принцип е положително желание, нека да съвпадне с практиката на фирмите.

Доста огромно напрежение породи от другите политически сили в искане за повишение на заплати на разнообразни административни чиновници, несъмнено, силовите министерства, както се очакваше, те получиха като че ли и най-високото нарастване 10% на заплащането и по 100 лв. на избрани хора в Министерство на вътрешните работи. От друга страна, обаче, едвам 8% ще отидат в региона на културата, като има и напън от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и “Възраждане " за спомагателни 11 млн. ла., а други държавни структури Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Национален статистически институт, които стачкуваха през миналите месеци ще получат 10% върху възнаграждението си. Смятате ли, че синдикалните претенции, които са и напълно обективни, в полза на истината, ще взривят по някакъв метод обаче,онази макрорамка, която би трябвало да ни държи в 3% недостиг?

Мисля, че недостига ще съумеят да го задържат в 3%, тъй като има други принадлежности, с които могат да контролират недостига. Друг е въпросът, настояването на синдикати, на силови структури и така нататък, те в никакъв случай няма да свършат. Но това е огромен систематичен проблем, неравенството в приходите, всички тези неща, които са значими, те не можем да чакаме да бъдат решени с един 4-5 месечен бюджет, т.е. бюджет за половин година. Ние сега, в който одобряваме този бюджет ще би трябвало да отидем да починем малко и ще стартираме да вършим идващия.

Има ли принцип на който се утвърждават сумите за съответни планове, тъй като стартира едно лобиране за университети, храмове, вероизповедания, лечебни заведения, само че преди този момент, може би е необходим някакъв разбор, когато има толкоз доста нужди, дупки или неналичия на кого да дадем първо и за какво? Забелязвате ли някакъв тип лобиране в интерес на поддръжка по-късно на политики?

По принцип, в случай че проучваме дейностите на политиците, от позиция на това, че те имат една цел за която не приказват доста, да не кажа съвсем по никакъв начин, това е достъпът до обществените пари, а тя е доста значима цел. А те другояче приказват за народа, за национални идеали, за цели, за стратегически национални ползи и така нататък, само че в последна сметка, това, което желаят е да имат достъп и да имат дискреция върху разпределянето на обществените пари, т.е. нашите общи пари, с които сме ги натоварили. И по този начин, от тая позиция, несъмнено, че чисто лобистки ползи надвиват, още повече, представете си депутати, които имат дребна възможност да бъдат в някой различен парламент. За тях това е въпрос на живот и гибел.

Точно по този начин.

Техния план да мине, и несъмнено, тези въздействия не можем да ги изключим, и ги виждаме по един или различен метод. Така че това са разбираеми неща, въпросът е какъв брой от упавляващото болшинство ще има сили да се опълчи. Сега, огромният въпрос, несъмнено, който няма по какъв начин да бъде решен на равнище бюджет, и на този бюджет е успеваемостта на потреблението, изразходването на обществените средства. Но това е от тези въпроси, така наречен за по 1 милион $ въпроси, както споделят американците. И там има много-много какво да се желае.

Защото, в случай че бъдат изразходвани по метода, по който се изразходват, примерно печално известните жълти павета и така нататък, няма бюджет, който да насмогне на това.

Асен Василев имаше една доста обичана фраза още по времето на първото служебно държавно управление в което той беше за контролните системи. Когато контролните системи работят и те са светли, и на ярко, тогава нещата се получават. Дали, обаче контролните системи ще работят и в този момент, това е различен въпрос, въпреки всичко конфигурацията е друга, конгломератът от партии е друг.

Не единствено това, вие си представете милионни бюджети, от време на време става дума за десетки, стотици милиони, следени от хора с релативно скромни заплати. Ако системата не е направена по този начин, че да има съвместен надзор, тези хора доста елементарно могат да бъдат, хайде да не споделям неприятната дума корумпирани, само че да бъдат стимулирани по някакъв метод леко да примижат и да получим това, което получаваме като артикул на другите типове консумиране на обществени средства.

Нека да коментирате още нещо, което през днешния ден народните представители утвърдиха: ратификацията на гаранционно съглашение сред Европейската капиталова банка и Българска банка за развиване (ББР) за заем, провиснал към Банката за развиване за дребните и междинни предприятия, които възлизат на стойност 175 млн. евро. Тези разпределени средства в предишното също бяха отишли към един избран дребен брой на компании, които имаха по този начин един избран тип връзка с Делян Пеевски. Между другото това беше упоменато през днешния ден от " Възраждане “. Имате ли подозрение по отношение на това систематизиране, също действително ли ще бъдат ориентирани към дребни и междинни предприятия, ще бъде ли изработка някакъв тип справедлива преценка към кои тъкмо, против какви бизнес планове да речем?

Сега, аз не знам всички елементи по това нещо. По принцип е добра вест. Банката за развиване към този момент по правилник не може да раздава заеми, мисля че сложиха някаква граница 5 милиона, която апропо е много ниска, тъй че няма по какъв начин те да отидат при " Х “, " Y “, и това в някакви огромни заеми. Само желая да кажа ББР не взима депозити от жителите и има един извънредно мощен акционер в лицето на българската страна. Така че тя като банка наподобява добре в очите на някои, като Европейската капиталова банка, нали, стилна, постоянна, с доста мощен акционер, който е подготвен да покрива. Как си харчи парите, към този момент това е нейна работа. Мисля че тези пари ще бъдат изхарчени, тъй като ББР няма развита клонова мрежа и отношение с дребни клиенти, те ще бъдат изхарчени през някоя система от съглашения с комерсиалните банки, както е правено с други артикули на ББР, и те работят добре, и в действителност оказват помощ на дребни и междинни компании.

Това е добра вест. Тогава да отидем към другата, огласена от Джеръм Пауъл – ръководителят на Фед, а той като каже нещо, общо взето ехото отвръща: " Най-лошият сюжет е да не успеем да се оправим с инфлацията в този момент. Това би имало огромни вреди.

Каквато и да е цената да бъде свалена инфлацията в кратковременен проект, в дълготраен тя ще е доста по-висока в случай че се провалим “. Очевидно битката с инфлацията, която към този момент може би по-скоро е сполучлива в Съединени американски щати, е много по-важно от това да бъде понижено потреблението, да се стигне до някакви други неща в Америка. Как преценявате това, че от 2001 година не е имало подобен лихвен % в Съединени американски щати 5,25-5,50?

Как да кажа, откакто имаше задоволително дълъг интервал, в който по този начин фигуративно казано се печатаха пари без от другата страна да има артикули и услуги, можеше да се чака инфлационен напън върху пазара. Сега, Америка някак си по-рязко и по-бързо се оправя с тия неща, тъй като тя и по-обединена конструкция стопански. Европейският съюз в това отношение е по-фрагментиран и по-сложно се взимат решения, и примерно внезапното повишаване на лихви в Европейския съюз значително се базира и на фактори, като задлъжнялостта на южните страни в Европа, които не биха си разрешили доста високи лихви. И там се търси един внимателен баланс. Разбира се, в Европа всичките тия зелени политики и така нататък също способстват за по-висока инфлация. Затова доста не се приказва намерено, само че е нещо, което въздейства, откакто цената на силата тука е с доста по-висока в сравнение с в Китай, Съединени американски щати, това не способства за конкурентоспособността на Европа. И по принцип има единствено един безусловно сигурен метод за битка с инфлацията, това е произвеждане на повече артикули и услуги, които някой ще купи. Не просто да ги произведем, само че и да ги продадем – това е. И би трябвало да вървим в тази посока. Няма да е елементарно и може да чакаме релативно дълъг интервал на такива едноцифрени лихви. Няма да ни учудят лихви 5-6-7%

Какъв е вашият дълготраен взор за това, което ще се случи на международните финансови пазари до края на годината? Сега всички приказват за плато, за успокоение, за преодоляване на инфлацията.

Знаете ли, толкоз доста фактори въздействат върху това, че ние може да си харесваме един сюжет и да го поддържаме, само че в действителност главното е, че в случай че няма някакви трагични шокове, естествени бедствия, пандемии, огромни войни и така нататък, в действителност бихме могли да чакаме един интервал на, отново споделям, релативно високи лихви, само че едноцифрени, и процесът на реструктуриране на международната стопанска система, съкращаване на веригите за произвеждане и доставката. Това са процеси, които вървяха и преди пандемията и войната в Украйна, и не престават, и те са в действителност ние живеем в новото обикновено, което е непрестанно изменяща се среда и ние би трябвало да бъдем задоволително умни, гъвкави и съобразителни, и производителни, с цел да може да се оправим с това, както на равнище страна, на равнище Европейски съюз, и по този начин и на самостоятелно равнище.

Новото обикновено е да живеем в непрекъсната изменящ се свят и да се приспособяваме към него. Левон Хампарцумян – финансист в ефира на Радио " Фокус “. Много благодаря за това включване.

Прекрасно лято на всички!

Ива ДОЙЧИНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР