Летящите насекоми Marsbee имат големи крила и безжични модули НАСА

...
Летящите насекоми Marsbee имат големи крила и безжични модули НАСА
Коментари Харесай

НАСА конструира роботи-пчели за Марс

Летящите „ инсекти ” Marsbee имат огромни крила и безжични модули

НАСА счита, че за марсианските задачи ще подхождат чудесно дребни, насекомоподобни роботи

Иновативна разработка на НАСА може да откри приложение в някоя от идващите задачи на Марс. Става въпрос за дребни роботи, сходни на инсекти, разкриват от американската галактическа организация.
още по тематиката
В рамките на плана Marsbee учените конструират роботизирани летящи апарати, сходни на пчели. Роботчето ще има размери, сравними с тези на пчела, само че крилата му ще бъдат по-големи – като на насекомите цикади.

Уголемените крила са нужни, защото атмосферата на Марс е мощно разредена, в съпоставяне със земната – по-точно, налягането там е 160 пъти по-малко, в сравнение с нашата планета.

Концепцията планува още съществуване на марсоход, който ще извършва ролята и на базова станция. Тя ще транспортира рояци от роботи Marsbee, оборудвани с безжични информационни устройства и разнообразни датчици, според от предназначението на съответния рой.

Летящите апарати, сходни на инсекти, могат да се окажат по-ефективно на Марс, в сравнение с Земята. Поради разредената атмосфера и доста по-малкото притегляне, на Червената планета работят мощни инерционни сили. В резултат на това, успеваемостта на усукващата пружина, ситуирана в основата на всяко крило, доста се усилва.

Казано с по-прости думи, за сметка на по-голямата инерция, разходът на сила за всеки размах на крилото ще бъде доста по-малък на Марс, в сравнение с Земята, разясняват учените от НАСА.

На първия стадий от плана инженерите имат за задача да основат оптимална структура на крилата и да изследват нейната успеваемост. Към момента галактическата организация не се е заела с съответни периоди за изпращане на Marsbee роботите в задача на Червената планета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР