Летящата кола “Терафуджия Транзишън, която все още не е готова

...
Летящата кола “Терафуджия Транзишън, която все още не е готова
Коментари Харесай

Няма да има летящи коли още поне до 2015-2016 година…

 Transition

Летящата кола “Терафуджия Транзишън ”, която към момента не е подготвена за произвеждане. Photo credit: Derek Hatfield

Не всички научнофанастични предсказания обаче станаха действителност. Една футуристична идея в никакъв случай не се сбъдна. Става въпрос за летящата кола. Летящи коли участваха в редица филми и книги. Беше естествено за хората да чакат тяхната поява в обозримо бъдеще. Но това в никакъв случай не се случи.

Къде ми е обещаната летяща кола?

От средата на предишния век до ден сегашен е имало редица опити за основаване на летящ автомобил. Но въпреки и да са основани доста прототипи, нито един бизнесмен не съумява да докара своето летящо създание до пазара. Лесно е да разберем за какво фантазията за летяща кола в никакъв случай не се сбъдна. Трудно е да се сътвори машина, която да действа по едно и също време като кола и като аероплан, просто тъй като двете машини са доста разнообразни от софтуерна позиция. Самолетът би трябвало да бъде лек, с цел да може да лети, също така би трябвало да е с аеродинамична форма. Колата – въпреки и да може да има някои аеродинамични детайли, би трябвало да е тежка – като масата е отмерено разпределена по този начин, че да може да “прегръща ” пътя. И при сливането на двата дизайна – на колата и на самолета, се получават хибриди, които не са задоволително положителни нито в качеството си на автомобил, нито в качеството си на аероплан.

През 2006 година запалянковци от Масачузетския институт по технология (MIT) основаха корпорацията Терафуджия. Тези запалянковци стигнаха доста по-далеч от всеки различен преди тях, покриха редица държавни условия и изглеждаше, че напълно скоро ще забележим първата летяща кола – “Транзишън ” на пазара.

След редица отлагания, съгласно актуалните проекти на Терафуджия колата “Транзишън ” ще влезе в продажба през 2015-2016 година. Но положителните вести (ако даже и тези са добри) свършват дотук. През първите няколко години компанията ще създава едвам по две-три коли месечно.

Така че съвсем сигурно можем да чакаме, че до 2020-2021 в небесата няма да се появят всеобщо летящи коли.

Остава парещ и въпросът – кой би желал да купи “Транзишън ”? Според настоящите проекти колата ще възлиза на цена от към $279 000. Много хора биха могли да си я разрешат.

Но въпреки това, всеки човек би могъл да си купи лек състезателен аероплан под $100 000, а има даже модели в диапазона $10 000 – Щатски долар 20 000. Дори и “Транзишън ” да стартира да се продава, към момента би било по-изгодно за човек да си купи по едно и също време кола и аероплан.

Така че – към момента не се задава ярко бъдеще за летящи коли.

По материали от: io9.com, autoblog.com, bubblenews.com

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР