Летният сезон започна, а ние трябва да се подготвим подобаващо

...
Летният сезон започна, а ние трябва да се подготвим подобаващо
Коментари Харесай

Топ диетолог каза какво задължително трябва да правим, ако пием бира през лятото

Летният сезон стартира, а ние би трябвало да се подготвим уместно за него и да бъдем в добра фигура. По този мотив проф. Донка Байкова изясни какви храни и питиета е добре да консумираме.

" През лятото ние минаваме към по-леки закуски, обяд и вечери. На закуска одобряваме малко въглехидрати, с цел да енергизираме нашия организъм, да вземем за пример една - две филийки пълнозърнест самун или парче баница, само че със зеленчуков съставен елемент, а също по този начин могат и да се употребяват зърнени миксове като овесени ядки, сусамово, ленено или маково семе с настъргани ябълка, къпини или малини ".

Това съобщи диетологът Донка Байкова пред БГНЕС.

" В 10:00 и 16:00 ч. по-добре е да се одобряват разнообразни видове смутита, а не типичните фрешове, тъй като те съдържат повече глюкоза и фруктоза, а по този метод губим фибрите. В този диапазон от време можем да изпием също по този начин кафе с малко мед или мляко, или пък да хапнем единствено една топка сладолед “, предложи проф. Байкова.

На обяд диетологът поучава да консумираме два пъти седмично въглехидратни блюда като постен гювеч, спагети с доматен сос и доста малко жълти сирена.

" Освен тях може да се употребяват зърнени и бобови храни, като това би трябвало да става най-малко един-два пъти седмично “.

Докторът изясни и че пет пъти от седмицата би трябвало да се одобряват белтъчни храни като през лятото това са млечните артикули, рибите, яйца или бели птичи меса.

" Нарочно споделям птичи, тъй като е добре да изберем и пуешко месо. От рибните деликатеси е добре да се одобряват омари, миди или калмари. От млечните артикули, несъмнено, си мечтаем за тиквички с кисело мляко, таратор или млечна салата, само че никога не е за препоръчване високо калорийните салати, в които се употребява майонеза “, разясни тя.

Относно дресингите проф. Донка Байкова поучава да се доверим на кисело-млечните сосове с листни билкови подправки или с лукови прибавки.

" Те стават по-вкусни, по-ухайни, които способстват освен за фигурата, само че и за настроението “, разяснява диетологът. По отношение на месата проф. Байкова акцентира, че е добре да се доверим на светлата гама меса.

" Това значи, че не са толкоз богати на твърди скотски мазнини, сланина и на холестероли. Трябва да ги ограничим до най-малко, а когато ги използваме гледаме да бъде бонфиле, контрафиле “, изясни проф. Байкова.

Относно вечерите диетологът посочи, че е добре те да бъдат постни, зеленчукови, с добавка за задоволеност на протеини. " Изключваме пържени картофки, тъй като 100 гр. варени картофи са 100 калории, само че 100 гр. пържени картофи са носители на 300 калории, а ние не ядем 100 гр. единствено, а нормално консумираме по-голяма порция от 300 година и надлежно стават 900 калории, а тях мъчно бихме ги изразходили изключително в топлия сезон “, акцентира тя.

През летния сезон обичайно консумираме богат подбор от питиета и точно поради това се допитахме до проф. Байкова какви безалкохолни и алкохолни би трябвало да бъдат употребяваните от нас напитки.

" Напитките през лятото, за жалост, не би трябвало да бъдат единствено студени газирани през светлия ден, тъй като те подкиселяват въглеродния двуокис, става въглена киселина в организма и тя подкиселява организма, а ние желаеме да имаме облекчена функционалност на бъбреците, на кожата, т.е. да имаме добра отделителна функционалност, по тази причина е по - добре това да бъде цитронада.

Отново настояща е тъй наречените домашна цитронада, в която има вода, лимонови, портокалови резенчета или сокове, бъз, малини, или други разредени сиропи, само че на плодова съставния елемент. Тя е освежаваща и алкализираща, а не подкиселяваща вътрешната среда на организма “, посочи докторът.

Относно алкохолните питиета проф. Байкова поучава те да бъдат поднесени с количество вода.

" В коктейлите има малко съсредоточено количество алкохол и с огромно количество плодови, зеленчукови или билкови добавки. Това е лятната напитка, както и кехлибарената бира също участва в менюто ни.

Тя е хидратираща, само че се употребява и с вода, с цел да има същинската, в действителност освежаваща стойност. Ако дамите или мъжете изберат да употребяват бира, то наложително моята рекомендация е тя да бъде сервирана с чаша вода, тъй като има удобен резултат за организма.

Обикновено алкохол съдържащите питиета спомагат за лъчение на течности от тялото и в случай че не прибавим свежа вода, ние напълно ще се дехидратираме, а това е риск от топлинен или безоблачен проблем “, добави още диетологът проф. Донка Байкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР