Летният сезон вече започна, а морските ни курорти отново се

...
Летният сезон вече започна, а морските ни курорти отново се
Коментари Харесай

С какви проблеми Бургас и Несебър посрещнаха първите туристи през лятото на 1961 година?

Летният сезон към този момент стартира, а морските ни курорти още веднъж се надяват на хубаво време и цялостни с платежоспособни туристи плажове, хотели и заведения за хранене . По това време на годината тематиката е водеща във всички медии и интересува директно хилядите, заети в туризма. 

Още през 1961 година бургаският вестник „ Черноморски фронт “ о бръща огромно внимание на летния сезон , като му посвещава поредност от публикации, в които преглежда до каква степен курортите по Южното Черноморие са подготвени да посрещат първите родни и задгранични туристи

В началото на месец май е оповестена публикацията, започваща с лирично изложение на атмосферата, която чака туристите по българските плажове. 

„ Идва лято. Топло, южно лято по родното крайморие. Ще сияе в синева небето, ще свети златистата линия по пясъка, ще плискат сините води. Южното крайбрежие – от Обзор до Ахтопол, още веднъж ще се огласи от звънката и разнолика тирада на летовниците. В светли здания ще почиват хиляди хора от нашата страна “ 

Голям брой туристи през въпросното лято е очаквал Бургас , на който по никакъв метод не са спестени рецензиите . В публикацията се загатва, че макар свършената работа през последните месеци, към момента има какво да се желае в това отношение.

„ Районът на пристанището не е изцяло организиран и прави неприятно усещане разхвърлените материали и артикули. Външният тип на доста от новостроящите се здания в града е в неприветлив тип. Дворовете край централните артерии на града не са подредени и хигиената в тях не е на нужната висота. Районът към гарата и автобусната спирка също не е доста добър. Мудно се доурежда приморската градина и изключително към Летния спектакъл “.

Допълва се, че управлението на окръжния кооперативен съюз през тази година не е взел ограничения за разкриването на задоволително подкрепителни пунктове край основните курортни артерии в окръга, откъдето ще минават българските и задграничните летовници със своите транспортни средства

Обръща се особено внимание и на културата в града , като се насочат съответни апели за това по какъв начин да се запълни програмата през лятото. 

„ Богато с културни събития всекидневие, прелестен отдих, забавни развлечения – ето какво е нужно да се обезпечи на почиващите през това лято. Артисти от националния спектакъл „ Адриана Будевска “, от симфоничния оркестър, от националната опера, от кукления спектакъл и най-изтъкнатите самодейни колективи овреме да приготвят своите концерти и спектакли “. 

Акцент предстоящо е подложен и върху курорта „ Слънчев бряг “ , където по това време е в интензивен градеж третият стадий от разширението на комплекса. Взети са и ограничения за разширението и подобряването на заведенията за публично хранене, с цел да могат да посрещнат по-голям брой туристи. Подчертава се, че се прави единствено зелено строителство . За страдание 65 години по-късно курортът не може да се похвали с нещо сходно, като медийните изявления са по-скоро свързани с неговото презастрояване

Авторът на публикацията е много по-критичен към Несебър , който по думите му е просрочен с построяването на съвременен ресторант, хотел и бар, макар че за тази цел са разходвани доста средства. 

„ Прави неприятно усещане неугледният тип на курортен град като Несебър, където не се взимат ограничения за дотъкмяване на улиците, провлака на града и други благоустройствени мероприятия. Не е на нужната висота също и хигиената в града. Не единствено в Несебър, само че и в курортните селища в окръга малко се прави за тяхното нареждане “.

В публикацията се добавя, че улиците са нечисти , а фасадите на постройките, изключително тези в центъра са в доста неприятен тип. 

Според създателя през 1961 година Поморие е по-добре квалифициран за курортния сезон , защото локалната администрация си е взела поука от предходните лета. Поради тази причина морското градче щяло да посрещне туристите с чисти и озеленени уличк и. Очакванията също по този начин са били свързани с завършването и откриването на новия летен ресторант-градина „ Кални бани “

Големи старания за подготовката на курортния сезон през 1961 година се поставят и в Приморско . Там е приключено разширението на комерсиалната мрежа и се чака да отвори порти ресторант-градина за към 600 души . Създава се и необятна мрежа от павилиони за по-добро обслужване на курортистите. Критика е отправена към селата Веселие и Ясна поляна , които имат неприветлив тип, макар че се намират на централни пътни артерии за курортите. 

В края на публикацията е отделено и особено внимание на работещите по морските курорти , като по никакъв метод не се загатва за проблем, обвързван с неналичието на фрагменти. Призовават се Народните препоръки и комитети на Отечествения фронт да разпрострат необятна организаторска работа за осъществяване в период на всички мероприятия по подготовката на курортния сезон. На трудещите би трябвало да се обезпечат положителни условия за отмора , а заетите в бранша да създадат всичко допустимо, с цел да показват страната ни уместно пред чужденците.

Заради маларията в Бургас: Държавата обмисляла да пресуши езерата Вая и Мандра

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР