Летният сезон е в разгара си, като е изпълнено с

...
Летният сезон е в разгара си, като е изпълнено с
Коментари Харесай

Доц. Весел Кантарджиев: Кожата помни всяко лято

Летният сезон е в разгара си, като е изпълнено с хубави страсти, пътувания, срещи с другари. И дължи часове, прекарани под парещите слънчеви лъчи . Ползите от слънцето са безспорни , само че не би трябвало да прекаляваме, а отбраната е наложителна , сигнализира ръководителят на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия /ВМА/ доцент Весел Кантарджиев . По думите му слънчевата светлина и високите температури оказват друго въздействие върху кожата според от нейния вид, а резултатът може да се показва в обостряне на съществуващи кожни болести или появяването на нови такива.

Най-честите промени са свързани със слънчево изгаряне . В леката му форма се назовава слънчев еритем и съставлява инфектиране на кожата, което се демонстрира със зачервяване, отичане и болежка в засегнатите области, изяснява експертът. Обикновено измененията са краткотрайни , само че е допустимо образуването на огромни подмокрящи мехури, изключително при пациенти с по-светла кожа, които изискват лекарска интервенция , прибавя той.

През последните години слънцето е много нападателно , което покачва и рисковете от изгаряне на кожата . Затова и рекомендацията на експертите е да се заобикаля излагането на слънце в интервала сред 11:00 и 17:00 часа , наложително е и носенето на шапки, слънчеви очила и светли облекла.

В горещините доста хора се „ сблъскват ” и с алергизиращия и/или провокиращ капацитет на слънчевата светлина, с други думи – слънчева уртикария , фотоалергични и фотоконтактни дерматити . UV-лъчите могат да покачат чувствителността на кожата към редица субстанции – метали, химични съставки в козметика, треви и други.

С напредването на възрастта се усилва pискът от пораждане на предракови и ракови кожни болести , да вземем за пример базоцелуларен, спиноцелуларен карцином и малигнен меланом. Появата им зависи както от някои генетични особености, по този начин и от слънчевата светлина.

„ Доказано е, че за развиването им способства както продължителната дългогодишна фотоекспозиция, по този начин и еднократното интензивно излагане на слънце, обвързвано с изгаряне, изключително в детството. Кожните кафези имат памет. Затова ние подчертаваме върху предварителната защита – изразяваща се освен в потреблението на фотозащитни средства, само че в годишните профилактични прегледи при специалист-дерматолог, споделя доцент Кантарджиев, като акцентира, че ранната диагностика е обвързвана с по-добра прогноза и по-благоприятен излаз от болестта “ , изясни експертът.

Самонаблюдението на бенките е значимо, с цел да се предпазим от рак на кожата , споделя още експертът. По думите му, човешкият организъм може да образува към 20 типа разнообразни бенки , като огромна част от тях са безусловно безвредни. Но би трябвало да сме наблюдателни и при най-малкото подозрение за смяна в някоя от бенкате наложително би трябвало да потърсим квалифицирана помощ.

През летните месеци, вследствие на високите температури, се усилват потенето , триенето , мацерацията на кожата . Тези фактори са удобна среда за развиването на разнообразни микроорганизми – най-много гъбички . Проявяват се по разнообразни способи според от локализацията, само че най-често по кожата на гърба се следят разнообразни по цвят (червеникави, кафеникави или по-светли от околната кожа) залющени полета, по огромните гънки – зачервяване и секретиращи рани, а по ноктите – смяна в цвета и дисторция. Важно е навременното лекуване заради риск от хронифициране и следваща лечебна устойчивост.

„ За всички кожни болести, които имат отношение към слънчевите лъчи, предлагаме потреблението на непрекъсната фотозащита под формата на кремове, лосиони, флуиди и други. Най-добре е фотозащитният крем да се нанася по няколко пъти дневно, да обгръща всички директно изложени на слънце сектори. За справяне с високите температури е значима хидратацията, лекото свободно облекло в светли тонове от естествена и дишаща материя, както и спазването на добра персонална хигиена “ , поучава още доцент Кантарджиев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР