Летните студени супи са вкусни, освежаващи и богати на витамини

...
Летните студени супи са вкусни, освежаващи и богати на витамини
Коментари Харесай

Най-полезните студени летни супи

Летните студени супи са вкусни, освежаващи и богати на витамини и антиоксиданти, споделя диетологът Кристина Плотникова. В диалог с портала Lenta.ru тя назова супите, които засищат и са положителни за здравето ни.


Таратор

Плотникова предложи през лятото да хапваме българската чорба таратор на основата на кисело мляко. Според нея тя е потребна за стомашно-чревния тракт заради съществуването на лакто- и бифидобактерии, които спомагат за нормализиране на микрофлората в червата и подкрепят храносмилането.

Студена чорба от алено цвекло

Според диетолога супата от алено цвекло, с помощта на главната си съставна част - цвекло, носи доста изгоди за здравето. Цвеклото съдържа витамините В, А, С, Е, РР, пектин, холин, калий, магнезий, калций, цинк, желязо, фосфор, йод, фолиева киселина и задоволително количество фибри.

Цвеклото бързо усъвършенства работата на червата, има леко слабително деяние, оказва помощ при анемия, йоден недостиг и понижава напрежението. Също по този начин супата съдържа антиоксиданти, оказва помощ в битката със стареенето, пречиства кръвоносните съдове и защищава организма от простудни болести.

Гаспачо


Според Плотникова испанската чорба гаспачо, приготвена от пресни домати и зеленчуци, освен обезпечава огромна задоволеност и освежава, само че и съдържа витамини А, С и Е, които оказват помощ на организма да се бори с настинките и вирусите. Тази доматена чорба е и източник на антиоксиданти, предотвратява стареенето на клетките и има удобен резултат върху сърдечно-съдовата система.

Супата гаспачо, с помощта на ниското си калорийно наличие и високото равнище на фибри, оказва помощ за намаляване и нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт.

Крем-супа от авокадо, спанак и билки

Диетологът предлага да се подготвя и чорба от авокадо, спанак и зеленина, богата на потребни мазнини, витамини А, С, Е, РР, К, съдържаща калий, натрий, магнезий, йод, желязо, манган, както и растителни протеини, въглехидрати и доста фибри.

Такава чорба, споделя тя, е потребна при анемия, висок холестерол, сърдечносъдови болести, високо кръвно налягане и проблеми с храносмилателния тракт. Спанакът също по този начин усъвършенства положението на костите, кожата, косата и понижава риска от инфаркт и инсулт./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР