Летните месеци са най-подходящи за имунизация, заяви здравният министър д-р

...
Летните месеци са най-подходящи за имунизация, заяви здравният министър д-р
Коментари Харесай

Вирусът се скри предизборно

Летните месеци са най-подходящи за имунизация, съобщи здравният министър доктор Стойчо Кацаров
Следят се случаи на хора от чужбина и със признаци

Следващият сезон може да е по-тежък, предлагам реваксинация, сподели пред “Труд” шефът на НЦЗПБ проф. доктор Ива Христова

Три седмици преди изборите коронавирусът се скри. Случаите със инфектирани понижиха фрапантно. България към този момент е в зелената зона на картата на Европейски Съюз за положението на COVID-пандемията в Европа. Новината за намалелите случаи на инфектирани с ковид заяви служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров. Но предизвести за вероятно нарастване на инфектираните още през лятото.

“Труд” потърси коментар от шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. доктор Ива Христова: “Ако се отпуснем и не съблюдаваме противоепидемичните ограничения, сигурно вълната ще пристигна по-рано от есента. Ако си вършим имунизациите, с цел да се усилва предпазеното население и помним, че вирусът е сред нас, мисля, че можем да избегнем отрицателния вариант”. “Действително има понижение на случаите, само че не би трябвало да се успокояваме, тъй като когато към нас ври и кипи, у нас също няма да остане дълго време умерено. Намалението на случаите се дължи на многофакторните старания, които дават резултат. Но това надали ще остане прекомерно дълго така”, уточни проф. Христова.

“Имаме съображение да считаме, че през есента още с първото захлаждане на времето, както и с възможното разпространяване на други разновидности в нашата страна, можем да чакаме повишение на заболеваемостта”, означи още проф. Ива Христова.

Индийският вид към момента не е публикуван у нас и ескпертите позволяват, че изолираният случай в Плевен е индивидуален, само че в идващите месеци е предстоящо вариантът “Делта” на ковид да стартира да циркулира и у нас.
Общо четири са най-разпространените варианти на Sars-Cov-2 по света - Британски, Южноафрикански, Бразилски и Индийски.

“През цялото лято ние ще вършим ориентирани проучвания точно на хора, идващи от чужбина и с някакви признаци, с цел да следим заболеваемостта”, уточни още проф. Христова.

Експертите са безапелационни, че тъкмо летните месеци са най-подходящи за имунизация, с цел да се избегне вероятно нова вълна на болестта след 3 месеца.

“Това е за да има задоволително време за слагане на първата доза, за слагане на втората игла, защото имунитетът се построява след към 2 седмици от слагането и на втора доза от имунизацията. Еднодозовата ваксина също има интервал за създаване на имунитет”, сподели още шефът на НЦЗПБ.

“Опасността не е отминала и единственият метод да понижим риска е като се имунизираме всеобщо. Нека използваме летните месеци и да го създадем, с цел да можем да се върнем към естествения метод на работа”, прикани и здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

“Все още нямаме задоволително данни какъв брой дълго продължава имунитета след слагането на ваксина. Предполага се, че е към година, само че към момента няма изтекла година от началото на потреблението на имунизациите в международен мащаб. Ако се окаже, че имунитетът спада след тази една година, ще препоръчаме мощно хората да продължат да бъдат защитени”, сподели проф. Ива Христова. “Лично аз считам, че един път в годината е добре да се слага ваксина и даже тези, които са си сложили ваксина през февруари 2021 година, дано да не чакат февруари, тъй като сезонът може да е по-тежък тежък и да си създадат реваксинация, с цел да бъдат оптимално предпазени за есенно-зимния сезон”, означи шефът на НЦЗПБ. По думите є, фирмите-производителки на ваксини се преценяват и с разновидностите на вируса и ги включват в новите партиди от ваксини.

Статистика
Worldmeters регистрира малко случаи и предходната година


Експертите предизвестиха, че още е прекомерно рано да се успокояваме с намалелите случаи на COVID-19, защото сходна картина към този момент сме следили през предишното лято. Според данните на международната статистика за премерване в действително време Worldometers, предходната година през юни също сме имали понижаване на случаите на ковид. На 17 юни 2020 година записаните пациенти са били 89. За съпоставяне, преди дни на 17 юни сме записали 110 случая.
Д-р Иван Маджаров, ръководител на БЛС: Индийският вид на вируса е причина за терзание


Има предпоставки да се тормозим от нова COVID-19 вълна, предизвести пред БНР ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров. По думите му повода е “Делта” разновидността на ковид, прочут като Индийския вид. Ваксините ще ни предпазят от това да бъдем със затворена стопанска система за несъмнено време”, сподели доктор Иван Маджаров. Според него градският превоз е последното място, за което би трябвало да отпадне условието за носене на маски. Той предизвести, че ситуацията във връзка с кадровия капацитет е обезпокоително: “Трябва да се обмислят тласъци и за лекарския, и за сестринския личен състав, също и районни тласъци. Трябва да създадем по този начин, че в идващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското опазване на здравето. Иначе, злополуката ще настъпи след 3-4 години, а сестрите ще се изчерпят до 5 години, в случай че не се направи нещо”.

Кампания на Столична община
Центрове за имунизация и в моловете


Столичани получават нови шансове да се имунизират против ковид. След разкриването на пунктове в парковете през уикендите, опция за свободна имунизация към този момент има и през събота и неделя в два столични търговски центъра. Ваксини се слагат също и в мобилен център - бус, оборудван като лекарски кабинет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР