Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от насекоми, топлинен удар -

...
Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от насекоми, топлинен удар -
Коментари Харесай

Проф. Плочев: Морето е уникална пречиствателна станция

Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от инсекти, топлинен удар - лятото е в разгара си, а с него и заплахата да провалим почивката си, в случай че не знаем по какъв начин да се пазим от всичко изброено.

Всичко е рисково, щом премине границата на биологичната приемливост, изясни професор лекар Камен Плочев, началник на инфекциозната клиника във Военно-медицинска академия в предаването " Тази неделя ".
РЗИ: Морската вода е с чудесно качество От екоинспекцията в Бургас допълниха, че една от аргументите е усъвършенстваната инфраструктура на пречиствателните станции
" Диарията да вземем за пример не е зложелател на организма, а натурален, елиминиращ отровите, бактериите и вирусите, физиологичен акт, само че до избрани граници. Хората би трябвало да знаят коя е тази граница и това е, когато почустват жадност – тогава към този момент би трябвало да отидат на доктор ", изясни лекарят. По думите на проф. Плочев хората към този момент са добре осведомени и не се забавят с търсенето на здравна помощ.

" Лятото имаме всеобщ метод на хранене, а всеобщата консумация води до всеобщ риск от пораждане на инфекциозни болести ", изясни професор Плочев. Той посъветва плодовете постоянно да се измиват щедро преди да се изядат, като би трябвало най-малко 5 минути да са оставени под течаща вода, и също така да си мием ръцете постоянно преди хранене.

Морската вода също може да ни болести, макар че е солена и е неподходяща среда за бактерии и вируси.

" Има обаче един фактор, който всички подценяват – на плажа хората използват слънцезащитни кремове, които се отмиват във водата, когато влязат в морето и се образува емулсия – в нея има и гъбички, и бактерии от кожата, а това е рисков фактор ", изясни професорът.

Морето обаче е неповторима пречиствателна станция, уточни проф. Плочев.
Български микробиолози сътвориха проби за попречване на питателните инфекции За да влязат в необятна приложимост, бързите проби ще би трябвало да минат процедура по валидиране
Според него насекомите също са доста рискови през лятото. Като измежду най-опасните доктор Камен Плочев уточни кърлежите и комарите. Вирусът " Зика ", който се популяризира от комарите, доста рисково обикаля планетата, означи той.

Съветите на проф. Камен Плочев за безвредно лято са няколко. На първо място изберете местата, на които почивате, второ – спазвайте персонална хигиена, като обръщате изключително внимание на децата, означи специалистът по инфекциозни заболявания.

" Използвайте препарати, които отблъскват насекомите, по този начин наречените репеленти. Трябва да се внимава и с храната, изключително хората, които имат хронични колитни болести. За тях е целесъобразна бялата диета – бяла риба и бяло месо, без препечено и препържено ", сподели още професорът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР