Летището в Доброславци да се превърне в специализирана индустриална зона

...
Летището в Доброславци да се превърне в специализирана индустриална зона
Коментари Харесай

Служебният кабинет прави нова индустриална зона край София

Летището в Доброславци да се трансформира в профилирана индустриална зона с фокус върху автомобилостроенето. Тази концепция показаха през днешния ден министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

Днес с решение на Министерски съвет обособихме първата по рода си държавна индустриална зона „ Доброславци “, съобщи първоначално Пулев.

По думите му тази крачка ще даде предпоставките най-сетне в България да притегли основен стратегически интернационален вложител, защото досега нямаме качествена инфраструктура за подобен.

Пулев показа плана като извънредно огромен и неповторим поради „ визията и местоположението си “. Зоната ще е ситуирана на 290 хектара или 200 футболни стадиони, изясни той, допълвайки, че ще се намира единствено на 15 км от идеалния център на град София. А с изключение на инфраструктура, там ще има зелени площи, велоалеи, зарядни станции и други

Автомобилната промишленост ще има своя дом в България и с това решение отговаряме на покачвания капиталов интерес “, продължи Стоянов.

По думите на министрите интерес към страната ни имат големи вложители от чужбина и служебното държавно управление води диалози с евентуални вложители, които желаят да вложат сред 1.5 милиарда евро до 3 милиарда евро в страната ни. Двамата министри не прецизираха имена на компании, само че обявиха, че диалози се водят с такива от Европа, Близкия Изток и Азия.

Подробности за плана не бяха показани, само че стана ясно, че ще има набор от всевъзможен тип инфраструктура, в това число и железопътна. Зоната ще се ръководи от дъщерно сдружение на Национална компания индустриални зони, защото тя има опит в това. Министрите не съумяха да отговорят и на въпроса какъв брой ще коства този план, от кое място ще дойдат парите и дали са сигурни евентуалните вложители, които са показали интерес.

Не сме пристигнали да си вършим ПР на гърба на интернационалните вложители “, сподели още министърът на нововъведенията и растежа.

Според Стоянов ходът е преломно решение, тъй като това е профилирана зона за автомобилната промишленост, която по думите му го заслужава, защото бранш автомобилостроене способства за към 11% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Ходът е приветстван от „ нашите интернационалните сътрудници “, разяснява още Пулев и добави, че създавайки тези предпоставки „ е въпрос на минимално време да успеем и да пристигна вложител от този диаметър “.

Няма да спрем до тук, заложили сме всички вероятности да създадем още две сходни стопански зони – в Южна и Северна България “, разяснява още той.

Решението на кабинета за обособяването на новата зона идва единствено час след особено събитие на Министерството на нововъведенията и растежа във връзка новата стратегия по Плана за възобновяване, с която се отключват 212 млн. лева за развиване на индустриалните паркове в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР