Летището на Скопие Александър Велики и международната магистрала през Куманово

...
Летището на Скопие Александър Велики и международната магистрала през Куманово
Коментари Харесай

Летище и магистрала "Александър Македонски" сменят името си, обеща Заев на Ципрас

Летището на Скопие " Александър Велики " и интернационалната автомагистрала през Куманово и Гевгелия " Александър Македонски ", ще бъдат преименувани като знак на благосклонност и стопляне на връзките сред Македония и Гърция. Това сподели македонският министър председател Зоран Заев на гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас на срещата им в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос.

Според Заев автомагистралата ще се споделя " Приятелство ". Ципрас пък сподели след срещата, че е належащо справяне с " иредентизма във всичките му форми ". " Не единствено че желаеме да решим разногласието за името, а и да сложим двустранните връзки на твърда основа, " изясни още гръцкият министър-председател. По думите му би трябвало да има " гаранции, че няма да оставим нито една дупка, нито ще се появяват сходни провокации в близкото бъдеще. "

Очакваше се разногласието за името да е водеща тематика в двустранната среща на фона на напредъка в договарянията за името на Македония, само че и на настроенията по въпроса в Гърция, където в неделя имаше митинги против включването на думата " Македония " в бъдещото име на страната, а тази седмица се чакат още демонстрации.

Македонският външен министър Никола Димитров даде сигнал за вероятната смяна още предходната есен, без обаче да я удостоверява дефинитивно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4648)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР