Летища, автобуси и жп гари в цяла Германия са блокирани

...
Летища, автобуси и жп гари в цяла Германия са блокирани
Коментари Харесай

Най-голямата стачка от десетилетия блокира Германия

Летища, рейсове и жп гари в цяла Германия са блокирани от понеделник заран поради една от най-големите стачки в най-голямата стопанска система в Европа от десетилетия. Синдикалните дейности засегнаха милиони пасажери при започване на работната седмица, предава Reuters.

24-часовите стачки, проведени от профсъюза Verdi и профсъюза на железниците и наземния превоз EVG, са част от митингите, засягащи огромните европейски стопански системи в последните месеци. Исканията на синдикатите са за по-високи заплати, които да компенсират галопиращите цени на храните и силата.

Две от най-големите летища в Германия – Мюнхен и Франкфурт – стопираха полетите, а железопътните услуги на дълги дистанции бяха анулирани от немския железопътен оператор Deutsche Bahn.

Синдикатът Verdi договаря от името на към 2.5 милиона чиновници в обществения бранш, в това число в публичния превоз и на летищата, до момента в който железопътният и транспортен профсъюз EVG договаря за към 230 000 чиновници на железопътния оператор Deutsche Bahn и автобусните компании.

Франк Вернеке, началник на профсъюза Verdi, който приказва за най-голямата стачка от десетилетия, сподели, че акцията е въпрос на оцеляване за милиони служащи на фона на високата инфлация, представен от немския вестник Bild am Sonntag.

Потребителските цени в Германия се покачиха повече от предстоящото през февруари – с 9.3% по отношение на година по-рано – защото натискът върху разноските остава, макар че Европейската централна банка се пробва да ги укроти с поредност от нараствания на лихвените проценти.

Председателят на EVG Мартин Буркерт сподели пред изданието Augsburger Allgemeine в понеделник, че работодателите към момента не са създали жизнеспособна оферта и предизвести, че са вероятни спомагателни предупредителни стачки, в това число през идния интервал на великденските празници.

В неделя Deutsche Bahn съобщи, че стачката е „ изцяло несъразмерна, неоснователна и ненужна “, а работодателите предизвестяват, че по-високите заплати на транспортните служащи ще доведат до по-високи цени и налози, с цел да се компенсира разликата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР