Летен Никулден е. На9 майчествамепренасянето на мощите на свети Николай

...
Летен Никулден е. На9 майчествамепренасянето на мощите на свети Николай
Коментари Харесай

Църквата отбелязва пренасянето на мощите на свети Николай Мирликийски чудотворец в италианския град Бари

Летен Никулден е. На9 майчествамепренасянето на мощите на свети Николай Чудотворец и паметта на свети оракул Исайя.

Свети Николай живял през IV век и служил като свещеник на град Мира в малоазийската област Ликия(оттук и прозвището му Мирликийски).

В края на ХI век мощите му били пренесени от Мира, превзет към този момент от турците селджуци, в град Бари, Италия, където се пазят и в този момент. Днес се напомня тъкмо преместването на мощите на светеца в Бари.

Пророк Исайя, един от най-известните еврейски пророци, се родил в Йерусалим и живял през VIII-VII век преди Христос.

Бил женен и имал двама сина. Бог го призовал в 738 година да бъде вестител на Неговата воля пред народа. В непокътнатата библейска книга с описания на живота и получените от Бог откровения Исайя споделя по какъв начин бил свикан.

Веднъж, когато бил в храма, той видял Господ да седи на висок трон.

Храмът бил залят от блестящо зарево на божествена популярност. Шестокрили ангели-серафими стоели към божествения трон и пеели: “Свят, свят, свят е Господ на силите, цялата земя е цялостна с Неговата популярност! ”.

Времето, в което живял Исайя, било доста мъчно за евреите.

В устрема си към земни богатства те постоянно вършели беззакония. Свещениците били хора недостойни, управниците били алчни и нечестни. Лицемерно служели на Бог, само че били несправедливи и покварени. Затова Бог позволил да ги сполетят бедствия и опустошителни нашествия на непознати нации.

Пророк Исайя през всичките десетилетия на своя живот изобличавал греховността,

строго осъждал идолопоклонството, призовавал към смирение и връщане към вярата в Бог. Във време на явни рискове, той насърчавал народа и поддържал вярата за възмездие. Озарен от Светия Дух, възвестил раждането на Изкупителя от Дева, както и името Му “Емануил ”, което значи “С нас е Бог ”.

Имен ден могат да честват Кольо, Нено, Никола, Николай, Ненка, Никол, Николета, Николина, Нина. Повечето Николаевци и хора с производни имена, които означават своя празникнай-вече на 6 декември (Зимния Никулден).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР