Летата в България са все по-дъждовни, потвърждават учените, предава bTV.

...
Летата в България са все по-дъждовни, потвърждават учените, предава bTV.
Коментари Харесай

Учените с мрачна прогноза за летата в България през...

Летата в България са все по-дъждовни, удостоверяват учените, предава bTV.

Как се е трансформирал пътят на средиземноморските циклони през последните години – това наблюдаване показа българският метеоролог Красимир Стоев на сътрудниците си от света на интернационална конференция в Копенхаген, отдадена на климата.

„ Вследствие на това, че от ден на ден циклони одобряват южни траектории на напредване води до увеличение на преваляванията в целия Балканския полуостров ”, сподели синоптикът.

Това е част от отговора на въпроса, който всички си задават това лято – за какво е толкоз дъждовно?

Освен циклоните, нашите метеоролози следят и че понижават случаите на фьон - топлият стремителен вятър, който бързо топи снега през зимата.

Има три вида траектории на средиземноморските циклони. Когато през зимата циклоните минават най-често през Унгария, зимите у нас са меки и относително сухи, има условия за поява на фьон. Според проучването на синоптика Красимир Стоев все по-рядко средиземноморските циклони избират този път.

При прекосяване на средиземноморски циклони най-вече през България, зимата в Северна България е снежна, в Южна - дъждовна. Силни снеговалежи има през зимите в които средиземноморските циклони минават на юг от България.

Синоптикът заяви, че скоро ще може да се вършат по-надеждни прогнози за идните зими.
Започва ново проучване на връзката сред пътя на средиземноморските циклони и Северноатлантическата вибрация (NAO).

Синоптикът Анастасия Стойчева е създала показател за прогнозиране мъгла.

Откритието може да бъде в помощна метеоролози от целия свят, тъй като измервания на температурите на въздуха във височина вършат и самолетите.
Във фокуса на конференцията беше стоплянето на Арктика и следствията от това. Смята се, че смяната може да докара до зачестяване на рисковите феномени и в нашите ширини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР