Лекоатлети от 40 държави ще стартират в четвъртото издание на

...
Лекоатлети от 40 държави ще стартират в четвъртото издание на
Коментари Харесай

Атлети от 40 държави стартират в Маратон Варна

Лекоатлети от 40 страни ще започват в четвъртото издание на Маратон Варна на 12 май (неделя).

Стартът е в 9.30 часа от площад "Независимост " пред Операта и още веднъж се обрисува да се трансформира в огромен състезателен празник в Европейския град на спорта за 2019 година.

В поръчките личат имена на състезатели от Австралия, Бахамите, Съединени американски щати, Англия и други, плюс обичайно мощните в дългите бягания представители на Африка.

Най-младият записал се до момента участник в дългите дистанции е 9-годишната румънка Елена Денебола, която ще бяга 10 км, а най-възрастен е 72-годишният Иван Димитров, който ще започва на същата отдалеченост.

Шестима са спортистите, които към този момент са си обезпечили място в борбата за огромния джакпот от 20 000 лв. в тазгодишната маратонска верига "Бягането като метод на живот ". Всички те реализираха преди месец на класическия маратон в Стара Загора резултати, които им дават право да вземат участие в разпределението на бонуса.

Част от тези елитни бегачи ще започват и тази неделя във второто огромно тестване от веригата - Маратон Варна. Според предварителните поръчки анализаторите чакат нови върхове на трасето и при мъжете, и при дамите.

При дамите в последния миг се включи и шампионката на Хърватия в маратона Мария Трошич. Заявка подаде и Катарина Похлод, третата по мощ състезателка на Сърбия в тази дисциплинираност. Във Варна ще дойде и рекордьорката на Северна Македония Адриана Попарсова, само че тя ще взе участие в полумаратона.

В околните дни ще станат дефинитивно известни и българските участници, като към този момент измежду сигурните са Йоло Николов и Иван Попов.

В всеобщия старт на 2 км се чака да се включат няколко хиляди бегачи.

Непроменени остават огромните награди за призьорите. Организаторите още веднъж обезпечават суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони "Бягането като метод на живот ", които към този момент четвърта поредна година притеглят елитни спортисти и спомагат за регистрирането на доста мощни резултати в обособените български маратони.

Победителите във Варна при мъжете и при дамите ще получат по 8000 лева, заелите второ място - по 3000 лева, класиралите се трети - по 2000 и така нататък до 10-о място с по 400 лева Атрактивният общ награден фонд още веднъж е 49 000 лева, разпределен в 44 самостоятелни награди. Парични награди има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са готови доста награди - спортни сакове, спортни екипи, шапки и други Същевременно спонсорите на маратона са обезпечили извънредно атрактивни награди за първите българи в дисциплините: 10 км, 21 км и 42.195 км., плюс дарове за всички призьори до шесто място.

Наред с огромните награди за най-бързите, впечатляващ е и спомагателният
бонус от 20 000 лева, очакван за най-хубаво показване (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година посредством класиране по специфична точкова система.

Новото тази година е, че 20-хилядният
джакпот към този момент се обвързва с положителни резултати, отпада изискваният най-малко точки. Организаторите имат вяра, че по този метод ще се подтикват по-класни достижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и влиятелни. Така след Маратон Стара Загора с точки и с късмет за джакпота са шестима - първите четирима мъже, финиширали в Стара Загора под 2.25 часа - Осеа Туей, Ахмет Насеф, Юсеф Сбай и Андрю Мангата, и двете дами, приключили под 2.45 часа - Вира Овчарук и Рут Матебо.

Рекордите на маратон Варна са 2.19:51 часа на Ахмет Насе (Италия) от 2016 година при мъжете и 2.44:57 часа на Рут Матебо (Кения) от 2017 година при дамите.

Тази година Варна е с купата "Европейски град на спорта ", което ще направи събитието още по-колоритно и особено. Във връзка с самодейността са планувани доста съпътстващи интензивности, които да трансфорат маратона в същински празник за жителите и гостите на града.

По време на маратона ще бъдат наградени и призьорите в националните студентски шампионати, на сцената пред Операта ще бъдат привествани първенците в национална Универсиада 2019, хазаин на която тази година е Варна. В шампионатите вземат участие над 1000 студенти, състезатели в 12 типа спорт.

Освен класическите дистанции ще има и градски крос 2 км, който ще е част от самодейността Световен ден на предизвикването. Това е най-голямото спортно събитие за всеобщ спорт, което се организира под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 година в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания - проведено или самостоятелно. Записванията за 2 км са отворени преди старта в деня на маратона. Проявата дава опция на всички искащи да се включат в този ден, без значение под каква форма, с най-малко 15 минути дейни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км ще получи ваучър за своето присъединяване и ще взе участие в лотария за доста награди (велосипеди, топки, раници, спортни екипи доста други). Както всяка година сътрудник са Сладоледи Изида, които са обезпечили сладоледи на всички участници в градският крос.

Маратон Варна ще се организира по одобреното трасе, което през предходната пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина, с цел да направи надпреварата по-комфортно за участници и фенове. То бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и разрешава резултатите да бъдат публично приети в ранглистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР