През първото тримесечие на тази година цените на селскостопанските продукти

...
През първото тримесечие на тази година цените на селскостопанските продукти
Коментари Харесай

Какво ще правят фермерите? Сериозен ценови спад на селскостопанската продукция в България

През първото тримесечие на тази година цените на селскостопанските артикули в Европейски Съюз както за продукцията, по този начин и за суровините, които не са свързани с вложения, бележат понижение. Това демонстрират данни на формалната европейска статистика Евростат, представени от БНР. От информацията разбираме, че България е измежду трите страни, отбелязали най-солиден спад на цените на селскостопанските артикули.

Средната цена на селскостопанската продукция е спаднала с 6% през първото тримесечие на 2024 година в съпоставяне със същото тримесечие на 2023 година През същия този интервал междинната цена на стоките и услугите, употребявани сега в селското стопанство е намаляла с 11%.

След интервал на нарушени доставки, когато имаше внезапно нарастване на цените на селскостопанските артикули през 2021 година и първите 3 тримесечия на 2022 година, скоростта на повишаване се забави и по-късно цените започнаха да понижават. Поевтиняването на селскостопанската продукция и на вложените разноски при започване на актуалната година са в посока на постигане на по-спокойните равнища, следени преди внезапното повишаване през 2021 година.
 Новата селскостопанска политика на Европейски Съюз: Какво се трансформира за българските фермери
Новата селскостопанска политика на Европейски Съюз: Какво се трансформира за българските фермери

По-малките стопанства да бъдат освободени от някои инспекции и наказания

Промените в цените на доста селскостопански артикули през първото тримесечие на 2024 година бяха разнородни и контрастиращи. Особено внезапен спад се следи при междинната цена на зърнените култури, която понижава с цели 28%. Цената на млякото пък се намалява с 12%, тази на яйцата и техническите култури (маслодайни, протеинови култури, недопечен тютюн, захарно цвекло и други) - с 10% и тази на пресните зеленчуци - с 6%, като най-солиден спад с 33% има при цените на доматите, показва Евростат.

В същото време обаче междинната цена на картофите се усили през първото тримесечие с 22%, а тази на пресните плодове с 20% (въпреки внезапното понижение с 44% на цената на лимоните и лаймовете), частично в отговор на предстоящото влияние на неподходящите метеорологични условия върху реколтирани количества.

Сред суровините в селското стопанство, които не са свързани с вложения, най-рязък процентен спад на цените е регистриран за торове и подобрители на почвата (спад с 31%), храни за животни (понижение с 16%) и на сила и смазочни материали (с 12%).

Най-резкият спад на цените е регистриран в Унгария - 24%, следвана от България - с 18% и Румъния - със спад също с 18 на 100.
 Водещият у нас производител на селскостопанска техника
Водещият у нас производител на селскостопанска техника " Перла " - бизнес в разгара на световна рецесия

Компанията от Нова Загора се цели в пазара на модерното земеделие
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР