Лекарствените гъби при онкологични заболявания

...
Лекарствените гъби при онкологични заболяванияЛекарствените гъби се използват от хилядолетия
Коментари Харесай

Лекарствените гъби при онкологични заболявания

Лекарствените гъби се използват от хилядолетия в Традиционната китайска медицина. Най-ранните данни за употребата им датират отпреди 4000 години в Китай. През последните години лекарствените гъби заслужено печелят предно място сред доказаните природни терапии за борба с онкологичните заболявания.

Виталните гъби, както също ги наричат, успешно се съчетават с конвенционалните терапии и дори могат да намалят някои от страничните ефекти от химио- и лъчетерапията. Тези гъби съдържат съединения, които също така намаляват риска от развитие на различни видове рак. Установено е, че те модулират имунната система, като са в състояние при нужда да увеличат броя и активността на имунните клетки. Някои видове лекарствени гъби стимулират съединенията, отговорни за потискане на туморното развитие. Също така те намаляват възпалението.

През последните 30 години са проведени много медицински изследвания, за да се илюстрира силата на лекарствените гъби при лечението и превенцията на различни видове рак. Оказва се, че те са богати на специфичен тип въглехидрати, наречени полизахариди, които имат много терапевтични свойства.

Полизахаридите в гъбите (или така наречените „бета-глюкани“) са малки съединения, които са известни със силните си имуномодулиращи и противотуморни свойства. Различни проучвания доказват, че бета-глюканите активират белите кръвни клетки, помагат за превенция на сърдечно-съдови заболявания и предотвратяват трансформацията на здрави клетки в ракови. Като допълнение те могат да намалят възпалението, което е често срещана причина за развитието на туморите.

Клинични проучвания доказват положителният ефект на бета-глюканите, открити в екстрактите от лекарствени гъби, използвани по време на химиотерапия. Чрез различни сложни биохимични пътища те могат да подобрят имунния отговор и да подпомогнат възстановяването на костния мозък, увеличавайки процента на преживяемост.

Всички направени до тук научни изследвания подкрепят тезата, че лекарствените гъби наистина могат да бъдат силен съюзник в борбата с онкологичните заболявания. Особено когато са под формата на качествени, висококонцентрирани екстракти (30 и 40 % полизахариди), те могат да подобрят качеството на живот на пациентите и да подкрепят организма при различните болести и възпаления.

Най-важното при избора на лекарствени гъби под формата на хранителни добавки, е да се търсят продукти от доказани във времето производители, с гарантирано качество. На българският пазар има изключително много продукти, които са на базата на мицел от гъби. Доказано е, че мицелните продукти нямат терапевтичните свойства, които имат висококачествените екстракти от плодното тяло на гъбите. Когато става дума за сериозни заболявания, пациентите трябва да се доверяват само на доказани препарати, съдържащи екстракти от плодното тяло на гъбите.

Тъй като различните лекарствени гъби имат специфики на употреба и често се различават по своето действие, препоръчително е пациентите да се обръщат за консултация към опитни лекари-микотерапевти. Тези специалисти преценяват от какви продукти има нужда пациентът и в какви дози трябва да ги приема.

Независимо, че продуктите от лекарствени гъби нямат негативни странични ефекти и не вредят по никакъв начин на здравето, консултацията с лекар-микотерапевт е препоръчителна, особено когато се касае за онкологично заболяване.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР