Лекарства, които са разликата между живота и смъртта за много

...
Лекарства, които са разликата между живота и смъртта за много
Коментари Харесай

Валя Ахчиева с разкритие за Марешки и паралелния износ на лекарства


Лекарства, които са разликата сред живота и гибелта за доста хора, покривани от НЗОК, не стигат до аптеките а се изнасят из Европа, където се продават в пъти по-скъпо. Някой съумява да завоюва доста пари по веригата и Валя Ахчиева е направила следствие, с цел да го разкрие.

Посочват се за образец инжекциите Хумира, чиято цена в България е 1600 лв., а в Германия 1878 евро. Това е лекарство за заболели от ревматоиден артрит. Само през януари 2017 година има над 100 сигнала от пациенти, които не могат да намерят нужните им медикаменти по аптеките. Все още никой не е дал отговор на хората.

Някой възползва ли се посредством паралелния експорт, по какъв начин и какъв брой печели от това, прави ли нещо в нарушаване и по какъв начин да се подсигуряват правата на пациентите? Все въпроси без отговор. Ахчиева сподели едно решение от 22.12.2016 на Комисия за защита на конкуренцията – номер 1132. То е по произвеждане по кореспонденция за осъществяване на секторен разбор на пазара на дребно с лекарствени артикули, които изцяло или часично се покриват от НЗОК. Анализът обгръща интервала от 2010 година до 2015 година. Защо никой не взима поради решението?

Там са написани компаниите, които вършат паралелния експорт на скъпи медикаменти. Тук става забавното! Виждаме компания „ Трейднет България “, която е на името на Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Тя е представител и на компанията за медикаменти на едро „ Фармнет “. В директорския съвет влиза брачната половинка на Марешки.

Става ясно, че Фармнет доставя инжекциите Хумира на аптека „ Марешки “ в Силистра. През 2014 година това е аптеката с най-вече получени пари от Касата за този медикамент. През 2012 година, Марешка продава Трейднет на Нина Катченко, която се занимава с реекспорта на медикаментите. Катченко от своя страна упълномощава Марешка да я съставлява пред нашите институции. Законите не плануват упълномощеното лице да носи отговорност за дейностите на компанията.

Да не споделяме, че двете компании са със склад на едно и също място. По закон би трябвало да имат два обособени входа, само че от репортажа разбираме, че вторият склад е някъде вътре в постройката.

„ Но по този начин или другояче, в случай че в постройката има два склада на двете компании, това значи, че едната е вносител на медикаментите („ Фармнет “) и отсам потеглят медикаментите за аптеки „ Марешки “, само че отново отсам потеглят и медикаментите за Европа през експортьора „ Трейднет България “ “, показва Ахчиева.

Открити са и други неуредици, само че е по-важно какви са цифрите! От началото на годината Трейднет България прави успореден експорт за над 5 милиона лв., единствено за първото тримесечие – към Румъния за над 3 млн., за над 1 млн. и 200 хиляди към Германия, над 82 хиляди за Англия и над 0.5 млн. към Чехия. Закупили са медикаменти от Фармнет за към 3 милиона.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР