Лекарският съюз отново настоява да се върне възможността за хартиена

...
Лекарският съюз отново настоява да се върне възможността за хартиена
Коментари Харесай

Лекарският съюз отново настояват за връщане на хартиената рецепта

„ Лекарският съюз още веднъж упорства да се върне опцията за хартиена рецепта “ , сподели в доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз /БЛС/. По думите му тази опция би трябвало да остане, до момента в който най-малко 70% от рецептите стартират да се изписват електронно и „ досега, когато сме уверени, че има съответен надзор върху разпространяването на медикаменти “ .

„ Във всички страни в Европейски Съюз съществува опцията за изписване на хартиена рецепта, с изключение на в Испания. Липсата на опция за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и на пациентите. Друго предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката. В отговор на въпрос за какъв период доктор Маджаров сподели, че това би трябвало да го решат контролните органи. Необходим е надзор от страна на страната за доставките и складовите наличия, както и основаване на платформа с информация за записаните и наличните медикаменти в страната “, разяснява доктор Маджаров в Националния пресклуб на „ Българска телеграфна агенция “.

Според него изписването на електронни предписания за антибиотиците не реализира заявените цели за надзор и разбор. Той напомни, че безплатното мобилно приложение, посредством което може да се изписват предписания, може да се употребява, единствено в случай че лекарят има записано лечебно заведение и електронен автограф, алармираха още от съсловната организация.

„ Напрежение при изписването на е-рецепти за медикаменти, заплащани от здравната каса, няма, тъй като Касата заплаща на аптеките, единствено в случай че те тъкмо са изпълнили рецептата на пациента. При „ бялата “ рецепта – хартиената, пациентът заплаща в аптеката и си потегля, като надлежният надзор остава в аптеката “ , акцентира зам.-председателят на съсловната организация доктор Николай Брънзалов . Той уточни, че по този метод няма противоположна информация какви медикаменти е получил.

Електронното изписване на предписания за антибиотици и медикаменти за диабе т влезе в действие на 16 октомври тази година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР