Лекарският съюз (БЛС) отново настоява да се върне възможността за

...
Лекарският съюз (БЛС) отново настоява да се върне възможността за
Коментари Харесай

Председателят на БЛС: Липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и пациентите

Лекарският съюз (БЛС) още веднъж упорства да се върне опцията за хартиена рецепта, заяви председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. 

Тази опция би трябвало да остане, до момента в който най-малко 70 на 100 от рецептите стартират да се изписват електронно и " досега, когато сме уверени, че има съответен надзор върху разпространяването на медикаменти ", уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.

Във всички страни в Европейски Съюз съществува опцията за изписване на хартиена рецепта, с изключение на в Испания, като неналичието на опция за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и на пациентите, означи ръководителят на БЛС.

Друго предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката. В отговор на въпрос за какъв период доктор Маджаров сподели, че това би трябвало да го решат контролните органи. Необходим е надзор от страна на страната за доставките и складовите наличия, както и основаване на платформа с информация за записаните и наличните медикаменти в страната, добави той.

Изписването на електронни предписания за антибиотиците не реализира заявените цели за надзор и разбор, сподели още доктор Маджаров и напомни, че антибиотиците не са в листата на Специализираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА).

По думите му не е известно какви са наличностите на антибиотици в страната, нито дали в действителност е намаляла продажбата им, защото подобен надзор няма, а над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система.

Няма по какъв начин да се знае дали продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, както настояват от Министерството на здравеопазването, тъй като не се е знаело каква е била продажбата преди 16 октомври, когато е-рецептата за антибиотици влезе в действие, сподели още той.

Безплатното мобилно приложение, посредством което може да се изписват предписания, може да се употребява, единствено в случай че лекарят има записано лечебно заведение и електронен автограф, алармираха още от съсловната организация.

Ако не бъдем чути, ще се възползваме да защитим правата си в съда, добави доктор Маджаров.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР