Лекари заявиха сензационно, че при част от пациентите с левкемия

...
Лекари заявиха сензационно, че при част от пациентите с левкемия
Коментари Харесай

Лекари: Левкемията вече не е страшна диагноза

Лекари обявиха сензационно, че при част от пациентите с левкемия е допустимо прекъсване на лекуването, в случай че дават отговор на избрани условия и индикатори. Това стана на конференция на тематика: "Защо левкемията към този момент не е страшна диагноза ".

Д-р Маргарита Генова - ръководител на УС на Българското здравно съдружие по хематология, съобщи, че все още пациентите с хронична миелоидна левкемия (ХМЛ) в България са към 520 души. Всяка година този брой се усилва с нови 50 до 60 недиагностицирани случая, добави доктор Генова. Всички те от години организират лекуване с т.нар тирозин киназни инхибитори (ТКИ). По думите на доктор Генова това са лекарства, които директно са ориентирани към генетичната смяна на злокачественото заболяване и имат характерността на таргетна терапия.

Д-р Генова разясни, че лекуването е обезпечено, високоефективно и разрешава с банкет на таблетки тези пациенти да водят един естествен метод на живот при едно заболяване, което допреди години е било съдбовно в границите на няколко години. През 2017 година един от тези лекарства е получил утвърждение от Европейската организация по медикаментите, като той дава опция за прекъсване на лекуването при част от пациентите с ХМЛ, които дават отговор на избрани медицински индикатори.

"Спирането на лекуването е допустимо при пациенти, при които е доближат толкоз бездънен отговор на лекуването, че на процедура със актуалните способи тези злокачествени кафези не могат да бъдат открити и с най-чувствителните лабораторни техники ", изясни доктор Генова.

Тя добави, че прекъсването на лекуването е при регулярен надзор, който да защищити лекари и пациенти от страха и риска от обновяване на болестта в по-напреднала фаза. Лечението с тирозин киназни инхибитори в България се организира и се обезпечава повече от 10 години. Възможността да бъде спряно е при пациенти, при които то е провеждано поредно, без спиране и без отклонения в границите на най-малко 3 години, сподели доктор Генова.

По думите й ¼ от пациентите, заболели от ХМЛ, у нас биха могли да отговорят на нужните критерии. За момента единствено обособени пациенти са се възползвали от разновидността за прекъсване на лекуването. Причината е, че това е оригиналност от последните 1-2 месеца. "За да се предприеме действително прекъсване на лекуването би трябвало да се пристъпи и към онази наложителна фаза от едногодишно, прецизно, компактно, съвсем ежемесечно лабораторно следене ", посочи доктор Генова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР