Лекари заснеха 27-годишен мъж, страдащ от необичайно състояние на кожаха,

...
Лекари заснеха 27-годишен мъж, страдащ от необичайно състояние на кожаха,
Коментари Харесай

Заснеха мъж, страдащ от рядък синдром СНИМКА

Лекари снимаха 27-годишен мъж, измъчен от извънредно положение на кожаха, правещо я “еластична ".

Кадарът, оповестен от The New England Journal of Medicine, демонстрира торса на пациента, който е затрупан от голям брой кожни гънки. Мъжът, който живее в Оман, е диагностициран със положение, което е наследствено заболяване известно като Pseudoxanthoma elasticum (PXE). То визира съединителната тъкан в някои елементи от тялото.
 
При PXE отлаганията на калций и други минерали се натрупват в еластичните нишки. Тези нишки са съставен елемент на съединителната тъкан, която обезпечава издръжливост и еластичност на структурите в цялото тяло. Състоянието може да засегне еластичните нишки в кожата, очите и кръвоносните съдове и по-рядко тук-там като храносмилателния тракт.


Първият симптом на PXE нормално е появяването на дребни, жълтеникави подутини, наречени папули, по шията, подмишниците и други области на кожата, които се допират, когато ставата се огъва. Когато тези подутини се съединят, кожата в засегнатите области може да стане отпусната и набръчкана. Хората с PXE също имат нараснал риск от очни аномалии и сърдечно-съдови болести.

Като цяло обаче PXE е „ относително доброкачествено положение “, сподели пред Newsweek доктор Маниш Кумар, създател на публикацията за NEJM, който работи в болница Sultan Qaboos в Салала, Оман.

Синдромът е необичаен, намира се при почти един на 50 000 души по света, демонстрират данни от Националната здравна библиотека на Съединени американски щати.

Наблюдава се съвсем два пъти по-често при дамите, в сравнение с при мъжете.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР