Лекари от варненската болница Св. Марина“ спасиха живота на пациент

...
Лекари от варненската болница Св. Марина“ спасиха живота на пациент
Коментари Харесай

Варненски лекари спасиха живота на пациент с разкъсана аорта

Лекари от варненската болница „ Св. Марина “ избавиха живота на пациент с раздрана аорта. 72-годишният мъж от Силистра е бил превозен с кола за спешна помощ от родния си град до морската столица.

Лекарите са взели решение за наложително ендоваскуларно лекуване, при което посредством достъп през бедрената артерия се стига до раздраното място на аортата и се вгради по анемичен метод протеза. Според експертите нейната функционалност е да затвори раздраното място, да върне кръвотока и да възстановява кръвообращението.

В екипа, направил миниинвазивната процедура, са взели участие интервенционални рентгенолози от Центъра по интервенционална рентгенология доцент доктор Георги Тодоров, доцент доктор Чавдар Бъчваров и доктор Михаел Нанев от Клиниката по образна диагностика, кардиохирурзите проф. доктор Пламен Панайотов и доктор Милен Славов, съдовият хирург доктор Емил Йорданов, както и реанимационен екип.

„ Техниката на ендоваскуларно протезиране при пациенти с аневризма или аортна дисекация е пожеланият способ за лекуване, когато това е допустимо “, изясни доцент доктор Георги Тодоров и акцентира, че този тип лекуване при планови или незабавни пациенти се ползва сполучливо повече от 10 години в болничното заведение.

Пациентът от Силистра се възвръща и скоро ще бъде изписан.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР