Лекари от УМБАЛ Лозенец“ спасиха човек с рядка аневризма, съобщават

...
Лекари от УМБАЛ Лозенец“ спасиха човек с рядка аневризма, съобщават
Коментари Харесай

Животоспасяваща операция на рядка висцерална аневризма направиха в УМБАЛ „Лозенец“

Лекари от УМБАЛ „ Лозенец “ избавиха човек с рядка аневризма, оповестяват от болничното заведение.

Пациентът постъпва в УМБАЛ „ Лозенец “ със мощни коремни болки, продължаващи няколко седмици. След осъществено нагледно проучване е открито, че той страда от рядка висцерална аневризма на мезентериалната артерия – положение, което визира сред 0,1% и 2% от популацията. Този тип аневризми са с висок риск от руптура, която води до 90% смъртност.

Според международните медицински рекомендации всяка мезентериална аневризма предстои на лекуване, без значение от размера й. Златният стандарт в лекуването на такива аневризми е ендоваскуларният метод, който включва потреблението на покрити стентове и транскатетърна емболизация.

В случая на този пациент екипът на клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „ Лозенец “ ползва неповторима композиция от две сложни техники – модифицирана от лекаря ендопротеза (PMEG) и “chimney ” техника.

Сложната интервенция продължава 3 часа и е ръководена от началника на клиниката доктор Асен Тодоров с поддръжката на неговия екип, включващ доктор Маргарет Димова, доктор Кристина Каращранова и доктор Стефан Манасиев. Анестезиологичният екип, воден от доктор Николай Увалиев (началник на клиниката по анестезиология и реанимация) и доктор Лилия Петрова, също има основна роля в сполучливото осъществяване на хирургичната намеса.

Пациентът е раздвижен и изведен от реанимация още на първия ден след интервенцията, в положително общо положение и без коремни болки.

Тази сполучлива интервенция е следващото доказателство за високото равнище на здравна експертиза в УМБАЛ „ Лозенец “ и ангажираността на екипа да ползва най-модерните способи в лекуването на комплицирани съдови положения, означават от лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР