Лекари от Добрич спасиха 12-годишно дете с инсулт. Медиците определят

...
Лекари от Добрич спасиха 12-годишно дете с инсулт. Медиците определят
Коментари Харесай

Лекари от Добрич спасиха дете на 12 години с масивен инсулт

Лекари от Добрич избавиха 12-годишно дете с инсулт. Медиците дефинират случая като изключителна необичайност.

Детето постъпва в многопрофилната болница в Добрич на 14 ноември.

Състоянието му е извънредно сериозно

– с епилептични гърчове, които лекарите доста мъчно съумяват да овладеят. При обстойните медицински прегледи излиза наяве, че дребният пациент е с солиден инсулт. Началникът на педиатрията няма сходен случай в над 30-годишната си процедура, осведоми.

" За пръв път виждам инсулт при дете. Абсолютно обезкуражен бях ,

у един възрастен такова положение, мисля, че постоянно приключва летално. Детето има съпътстващи болести, само че те допускат различен тип мозъчни нарушавания, а не това, което се случи при него ", изясни началникът на Отделението по педиатрия в МБАЛ-Добри доктор Йовчо Йовев.

Критичната обстановка е предизвикателство освен за младия екип на педиатрията. "Самото начало беше тежко, беше ужасно. При повторния скенер се пресъздава извънредно солиден инсулт, което беше изненадващо както за нас, като детски лекари, в това число и за невролозите, които работят в нашата болница ", уточни педиатърът в детското поделение на МБАЛ-Добрич доктор Кристина Желязков.

Въпреки консултациите с университетската клиника във Варна, след няколко дни Христо изпада в кома .

В продължение на 10 дни единствените му витални функционалности са дишане и сърдечен темп. След интензивна терапия детето последователно излиза от това положение.

"Най-важният симптом, който ни сподели, че Христо действа с дейна мозъчна активност беше лицето, което видя – за него това лице беше непознато и той се усмихна ", изясни педиатърът доктор Мирена Николова.

Майката на Христо не може още да повярва, че детето ѝ е върнато към живота .

"Не знам дали думите са задоволителни да кажа благодаря. Не бях на себе си, в действителност детето беше на гибелта, само че с помощта на тях той е същият, какъвто беше преди ", показа Иванка Иванова.

Сега следва дълга рехабилитация на дребния Христо, с цел да се възвърне изцяло.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР