ЛЕКАР И БОЛНИЙ Лекар целил болнаго и като умрял болний,

...
ЛЕКАР И БОЛНИЙ Лекар целил болнаго и като умрял болний,
Коментари Харесай

Злобата е непроменна, ако и да й направиш най-голямо добро ~ Петко СЛАВЕЙКОВ

ЛЕКАР И БОЛНИЙ

Лекар целил болнаго и като починал болний, той думал на тези, които ся намервали към му: " Този человек, в случай че не бе пил вино и в случай че му ся дадеше клистир, не умирваше. " А един му рекъл: " Добре, господине, това не ти наподобява в този момент да го казваш, когато не има никаква изгода, на тогази да го си поучил, когато можаше да го упореби. "

На приятелите би трябвало с време да оказваме помощ в потребностите им.

...

КОТКА И МИШКИ

В една къща ся завъдили доста мишки. Една котка схванала това и ся преселила в нея къща, и така ги ловяла, та ги погубвала. Мишките, като гледали, че ся изтриват от ден дневно, надумали ся да не слезват към този момент долу, с цел да ся не изтребят напълно. Щото, рекли, котката, като не може да ся повиши горе, ми щем да останем цели и здрави. Котката, като видяла, че мишките не слезват към този момент долу, наумила се с ловкост да ги домами. Възкачила ся на един прът, зажумяла и ся престорила на мъртва. Една от мишките надникнала и като я видяла, рекла: " О, ти, и кожата ти на мех да стане, не щем приближи при тебе! "

Смислените человеци, по кое време проумеят на другите лукавството, не ся излъгват към този момент от лицемерието им.

...

КОКОШКА И ЛАСТОВИЦА

Кокошката намерила зъмински яйца и легнала да ги топли, с цел да ся излупят. А ластовицата, като я видяла, рекла и: " О, безумна, за какво радиш толкова тия, които, като порастат, от тебе на първо време щат наченат да вършат зло. "

Злобата е непроменна, в случай че и да и направиш най-голямо положително.

...

МАГАРЕТА

Дотегнало на магаретата, щото всеки път вървят натоварени и минуват безпаричен живот, зато пратили посладик при Дия да просят разпус на трудовете си. А той, като щял да им потвърди, че това е невероятно, рекъл им: " Тогази единствено щат да ся довършат теглилата ви, когато, като пикайте, извършите реки. " И по този начин те, като поемнали това за истина, и тогази и до момента, гдето видят пикочта на други магарета, тамо ся възправят и те и пикаят, само че ни река потръгва, ни те от теглилата си ся избавят.

Всекиму избраното (орисаното) е непроменяемо.

...

ДЪБ И ТРЪСТ

Разговаряли ся дъбът и тръстта. Дъбът ся гордил поради битката си с ветровете, а укорявал тръстта поради слабостта, че ся покланяла до земята на всеки вятър. В това време духнал доста мощен вятър. И дъбът, стоял отсреща му, пребил ся от корена и паднал долу, а залюляваната и привожданата концерн останала.

Който гледа времето и ся поставя, елементарно преминува.

...

ЕЛЕН И ЛОЗА

Една сърна бягала от ловците и ся скрила в едно лозие. И за малко време, като си отпътували те, она сякала, я не пригледали, и наченала да пасе на лозата листовете. И защото ги раздрусала, ловците ся завърнали, видяли листовете размърдани, догаднали, че тамо ще има някое животно да ся крие, померили със стрелите и блъснали сърната, която на смъртний час думала: " По истина пострадах, щото не трябваше да развалям того, който мя избави. "

Които вършат зло на благодетелите си, от бога ся санкционират.

* Фотография: Портрет от 1884 година на Иван Карастоянов, Уикипедия

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР