„Лежах с внуците - едното е на 5 годинки, другото

...
„Лежах с внуците - едното е на 5 годинки, другото
Коментари Харесай

Ужасът на Галя от Равнец: Гледах как вълната върти 2-годишното ми внуче!

„ Лежах с внуците - едното е на 5 годинки, другото е на 2-годинки. Изведнъж пристигна водата вътре. И ме сграбчи. Отварям вратата, пипвам едното дете за ръката да го взема. Обаче като отворих, насреща идва вълна, сграбчи ме и ме отнесе до реката. Пред очите ми дребното внуче и то във водата. Плува-нагоре надолу. Казах си: Ще почине. Гледам щерка ми скочи във водата и идва след нас. Детето се въртеше като овца на шиш във водата. Така до реката чак стигна. Аз се хванах за мрежата. Започнах да крещя: Господи, къде си? “

- Така 64-годишната Галя Арабаджиева от Равнец разказва ужаса от нощта против 25 октомври т.г., когато невиждана водна буря потопи Бургаски район. Трима починали, още един в неопределеност, 180 литра държд на квадратен метътър в Равнец единствено за по-малко от два часа – това е единствено част от статистиката. Извън нея остава човешката драма.
В 3.00 часа след среднощ в сряда в Равнец е умерено. Вали дъжд, само че нищо не подсказва, че приливна вълна ще удари селото и ще опустоши градените с години домове. За секунди обитаемото място потъва.
Виковете на хората, будят махалите една по една. Последни за бедствието схващат ромите. Те живеят в най-ниската точка на Равнец, а водосборът ги нападна от две страни. Местните още са в леглата, когато се изправят лице в лице против стихията.
„ Каква беше тази вода..? Без мъж съм, в този момент и без къща останах.... “, плаче Галя. Стихията била толкава мощна, че безусловно свалила облеклата от гърбовете на хората, озовали се във водата, а спасителите ги вадили чисто голи.

„ Съседът-Господ да го поживи. Влезе във водата да ме вади. Мъж- човек, обаче гола- негола ме прибра. Евала на тоз човек “, благославя Галя. Комшиите прибрали и внуците й при тях. Дали им топли облекла и храна, завили ги с одеала.

„ Още съм на пътя, няма къде да отида. И облекла нямам, тъй като на индивида гащите взех “, споделя Галя.
От цялото имущество на комшийката й Златка Иванова от прилежащата улица, сега останали единствено с облеклата на гърба й. „ Живея на оная улица. Избягах същата вечер от водата, обаче облекла нямам, всичко погълна потопът ", споделя тя.

" В моята къща не мога да вляза- пет камиона тиня има там, по какъв начин да стигна ", допълна друга съседка. Трета пък се ядосва, че стихията отнесла бурканите със зимнина и портфейла й със 100 лв., които заделила за детето. „ Аз се обадих на директорката на градината да й кажа. После да не слушам, че преднамерено не го пущам “, споделя тя.

Днес Равнец постепенно се възвръща след потопа. Улици тук-там няма, достъпът на леки коли в тези сектори е неосъществим. Мебели и трудноподвижни хора се транспортират с каруци и трудовашки колички.

Останалите без дом ще бъдат настанени в Бургас, сподели пред наш екип кметът на селото Христо Колев.

В селото живеят 1900 души, в махалата са 280 – най-малко половината от домовете им са наранени. Кметът на Бургас Димитър Николов към този момент е уверил, че Общината има подготвеност да подслони най-пострадалите.
Източник: burgasinfo.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР