Легендите и преданията са неизменна част от българският фолклор и

...
Легендите и преданията са неизменна част от българският фолклор и
Коментари Харесай

5-те най-мистериозни и зловещи места в България

Легендите и преданията са неизменима част от българският фолклор и сигурно доста от вас са чували разнообразни от своите баби и дядовци. С времето обаче все по-малко хора обръщат внимание на тези истории. Техният прочувствен заряд стартира за избледнява и да изчезва с поколенията, до момента в който един ден, никои няма да си ги спомня.

Има обаче няколко места в България, където легендите към момента са живи.Тези места се славят като най-призрачните и прокълнати местности в страната ни. Не един път са били обект на проучвания, а жителите им и до през днешния ден са преследвани от публицисти и авантюристи, с цел да опишат за страшните си прекарвания.

Вижте кои са най-загадъчните и забулени в мистерии места у нас.

Дупката в Царичина

Сигурно множеството от вас знаят, а може би си и спомнят, случая Царичина. През 1990 година по към момента противоречиви аргументи, в село Царичина, стартират секрети разкопки, проведени и ръководени от Генералния щаб на Българската войска. Според формалните данни, повода за тях били странните сигнали, които екстрасенса Елисавета Логинова получавала. Тя твърдяла, че извънземни сили й диктували послания, в които се казвало, че в селото е закопано първото човешко създание живяло в миналото на Земята. Не след дълго, разкопките били прекъснати, а дупката в Царичина капсулирана вечно. Какво в действителност са разкрили или не в нея, може би в никакъв случай няма да разберем, тъй като и до през днешния ден достъпът до мястото е лимитирано.

Съществуват доста книги и научни отчети за дупката в Царичина, само че каквото и да се е изписало и изговорило за нея, жителите и до през днешния ден настояват, че това място излъчва някаква необяснима сила. Дали е по този начин? Не сме сигурни. Но сме сигурни, че пътят, свързващ Царичина със село Искрец е в действителност заплашителен. Ако си падате по случките обезателно се отбийте.

Прокълнатата къща в село Мусачево

На към двадесетина километра от София, в село Мусачево, съществува една къща, със зеещи празни прозорци, която стои необитаема от десетилетия. Местните настояват, че колкото и каквито брокери да са се опитвали да я продадат, по този начин и не са намерили искащ да я вземе. Причината напълно не била висока цена. Напротив. Хората я назовават още къщата за 1 лев, тъй като през последните години висяла публикация с безумно ниска цена, само че... резултат още веднъж нямало. Какво кара всички да бягат от тази къща?

Според едни под къщата има турско гробище, а съгласно други там са заровени прокълнати жълтици, които носят гибел на заселилите се. Местните описват, че преди доста години, фамилията, което е построило къщата, мистериозно измира. Същото се случва и със идващите притежатели... нещастието се разиграва и трети път. От тогава никой не смее да припари до парцела.

Село Шишенци

Шишенци е видинско село, което наброява към 120 поданици. Случайно или не, 80% от тях са със сини очи. По-стряскащото обаче е, че всички описват една история, от която могат да те побият тръпки. Бабите и дядовците настояват, че всяка вечер в селото се чуват странни гласове – на мъже, дами и деца. По-скептичните изясняват, че това са чакали, само че... други споделят: „ Абе, чакали! Айде да ги срещнем, но никой не ги е виждал? Вечер се заключвам, боязън ме е да не ме изядат. Като не съм ги виждала, от кое място да знам какво вие нощно време?! Гласове на дами, деца, тъпани се чуват след 9 вечерта и по този начин до късно. ”

В този край съществува легенда, в която се споделя по какъв начин преди доста години сватбари от прилежащото село тръгнали към Шишенци. По пътя ги нападнали татари и избили всички. Останали единствено гласовете им, които бродят и до през днешния ден.

Местността „ Седлото ” в Странджа

Всичко почнало през далечната 1981 година с намирането на една карта, в горите на Странджа планина. Тя била от животинска, необработена кожа и върху нея имало неразбираеми знаци. Твърди се, че старинният чертеж бил турски и по непонятен метод се подмятал в ръцете на фамозния в региона иманяр Мустафа. Според очевидци, иманярът занесъл картата не на кого да е, а на самата Людмила Живкова, която по това време била ръководител на Комитета за просвета. Това, което чула от Мустафа, много заинтригувало първата дама в страната. Той твърдял, че картата разказва място в местността " Седлото ", сред странджанските върхове Голямо и Малко Градище, където е заровена египетската богиня-котка Бастет.

Според слуховете, Живкова била толкоз привлечена от историята, че даже прибрала картата в персоналния си сейф. Последвали договаряния с разнообразни учени и археолози, само че множеството от тях били скептични. Местните описват, че даже били правени опити да бъде притеглен и проф. Александър Фол, само че той отказал с претекста, че се занимава само с просвета.

Приближените на Людмила Живкова обаче, решили да занесат картата на Ванга. Тогава чули следните думи: „ Много, доста от дълго време пристигнали по вода хора от Египет. Те били високи и стройни, с черни коси, носели маски на лицата си и били облечени с нещо сходно на нашите кукери. ” Пророчицата била уверена, че картата сочи място, на което има гроб на жена, която държи скиптър от извънземна материя. Тя предизвестила хората на Живкова никога да не вървят в тази околност и да не стартират разкопки, тъй като ги грозяла огромна заплаха.

Малко по-късно иманярът Мустафа бил хванат от милицията, разпитван и обичай. Не след дълго умрял. Но това не спряло Людмила Живкова. Думите на Ванга изключително впечатлили Кръстю Мутафчиев, за който се приказва, че е бил офицер от Държавна сигурност, имащ мощно въздействие върху дъщерята на Тодор Живков. Същата година той провел загадка експедиция до мястото.

Участниците в разкопките, твърдели, че мястото е заредено с особена сила и в избран миг, най-често в нощта на 5 против 6 май, всяка година, на скалата може да се види зарево и две фигури. Едното на мъж, а другото на жена.

Какво и дали въобще са намерили нещо в местността " Седлото ", не може да се каже, тъй като хората от експедицията не са оставили дневник от изследванията в локалния исторически музей, както е признато да се прави в сходни случаи. Слуховете са си клюки, само че е реалност, че малко по-късно същата година мистериозно умира Людмила Живкова. След нейната гибел, експедицията е прекъсната незабавно. През 1982г. стартира закрит правосъден развой против Кръстю Мутафчиев. Той е наказан на 20 години затвор. Няколко години по-късно умира.

Дали е имало в действителност нещо в горите на Странджа и дали те са разкрили това нещо, никой не може да каже, тъй като всички участници в експедицията са покойници. Но локалните и до ден сегашен настояват, че сиянията в действителност се виждат, а мястото излъчва странна сила.

Дяволският мост

Всички сме чували за Дяволският мост, а множеството от вас несъмнено си го спомнят и от именития филм „ Време разделно ”. Той в действителност е хубав и мъчно може да си представим, че е изработен от човешка ръка. Днес селото след моста, Дядовци, е изцяло изоставено. Останали са единствено празните къщи, някои от които са като че ли напуснати одеве. Хората от региона настояват, че това място е забулено от странни митове и случки. Една от тях споделя за българска мома от село Дядовци, която отишла на моста, с цел да постави завършек на живота си и по този начин да се избави от преследващите я турци. Когато турците стигнали моста обаче, им се привидял самият демон. Конниците изплашени до гибел се втурнали в противоположната посока, а момата останала невредима.

Ако обичате легендите и провокациите, наложително постете това място. Сами ще разберете за какво е толкоз особено.

Източник: beu.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР