Легендата разказва, че един древен китайски император решил да кипне

...
Легендата разказва, че един древен китайски император решил да кипне
Коментари Харесай

Как пият чай по света?

Легендата споделя, че един античен китайски император решил да кипне вода на огъня, а в нея паднали листа от близкото чаено дърво. Оттогава обичаят да се пие чай се популяризирал по целия свят. Появили се и специфични обичаи за пиянство на чай в другите страни.

1. Тибет. Традиционният тибетски чай се подготвя по комплициран метод. Черният чай „ пемагул “ от едноименния район се кипва, прибавят се мляко, масло от крепък и сол. Докато ври, се разбърква и резултатът е нещо като чаена чорба.
Екзотични сортове чай за философско въодушевление
За някои хора чаят е средство за утоляване на жаждата или просто за акомпанимент на сандвича. Но има и същински ценители, за които пиенето...
Прочети повече
2. Индия. В Индия отглеждат и употребяват големи количества чай. Самите индийци обаче почнали да го пият, подражавайки на британските колонизатори. Най-известна е рецептата за чай „ масала “. В състава му влизат канела, индийско орехче, джинджифил и други Различните елементи на страната имат свои лични предписания за чай с подправки.

3. Аржентина. Аржентинците назовават ​​чая мате „ питието на боговете “. Самият чай мате е парагвайски, сервира се в сушени кори от тикви и се пие със сламка. Не се прибавя захар - и колкото и да е необичайно, локалните ще сметнат за засегнатост, в случай че им благодарите за напитката.

4. Русия. Традиционният съветски чай се запарва в самовар – след което се разрежда на усет с вряла вода. Сервира се със сладкиши.

5. Китай. Известната китайска гала за пиенето на чай „ гун-фу-ча “ е комплициран и дълъг развой. По традиция в ритуала се употребяват специфични съоръжения: дребен керамичен чайник, купа, щипци, цедки. Главното в церемонията е специфична чаша за аромати – с нея вдишвате аромата на много мощната и горчива напитка, чак след това пиете от друга чаша. По време на церемонията чаят „ улун “ се запарва от 3 до 8 пъти.
Хороскоп за чай: Какъв е вашият чай съгласно зодията?
Хубаво е да изпиете чаша чай след тежък ден! Той служи като разтуха за душата, глътка топлота в студеното време, отличен акомпанимент за уютн...
Прочети повече
6. Тайланд. След гражданската война в Китай през 1940-те години в Тайланд се появили доста китайски бежанци. Те донесли със себе си културата на китайската чайна гала. Но тайландците основали собствен личен неповторим метод за пиянство на чай. Кехлибарената напитка „ ча-йен “ е примес от цейлонски или асамски чай, захар, кондензирано мляко и подправки – а неповторимият й усет се придава от анасон, фурми и цветове на портокалово дърво. Обикновено се сервира с лед във високи чаши.

7. Япония. Тук имат свои обичаи и разнообразни школи за чайната гала. Важна нейна специфичност е мястото. В ритуала, с изключение на специфичен чаен павилион, са наложителни градина и каменна пътека. Обстановката би трябвало да бъде тиха и хармонична за всички участници. За церемонията се употребява зелен чай матя (матча) на прахуляк. В процеса на пиянство се подготвят два типа чай, които се разграничават единствено по консистенцията си. В първата част на церемонията се прави по-гъст чай (койтя), който по-късно се пие от една обща купа. За самостоятелните порции майсторът подготвя течен чай (юсутя), който се изпива постепенно по време на спокоен, спокоен диалог. Въобще, за разпоредбите има изписани цели томове. Върховната кулминационна точка в чайната гала, налична единствено за малко на брой отдадени, е, след всички ритуали и детайлности по приготвянето, да се пие чай от празна чаша – по този начин се акцентира, че материалните неща са непотребни в света на мисълта и духа.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР