Легендата на тениса Борис Бекер смята, че в мъжкия тенис

...
Легендата на тениса Борис Бекер смята, че в мъжкия тенис
Коментари Харесай

Борис Бекер: Медиите трябва да свикнат, че "Голямата четворка" вече не съществува

Легендата на тениса Борис Бекер счита, че в мъжкия тенис към този момент не може да се приказва за Голяма четворка. В изявление за " Евроспорт ", предоставено на " Дневник ", германецът сподели какви са упованията му за " Ролан Гарос ".

Мислите ли, че някой още веднъж ще завоюва 10 трофеи от един шампионат от Големия шлем, както направи Рафаел Надал?

- Интересен въпрос. Лично аз не мисля, че ще се случи. Рафа освен че завоюва 10 трофеи, само че и победи във всички финали на " Ролан Гарос ", до които доближи. Не мисля, че някой различен е правил нещо сходно. Така че отговорът на въпроса ви по-скоро е " не ".

Кой ще наследи така наречен " Голяма четворка " - може ли това да бъде Александър Зверев?

- Медиите би трябвало да свикнат с мисълта, че " Голямата четворка " към този момент не съществува. Освен това те не престават да дефинират идващото потомство просто като " млади гении ", което също към този момент не е изцяло уместно. Има играчи като Зверев и Тийм, които освен че доближиха до топ 10, само че и се задържат там към този момент много дълго време. Смятам, че спортните публицисти би трябвало малко да актуализират възгледите си по този въпрос.

Новак Джокович победи трима испанци на клей, което не е по никакъв начин елементарно. Какво му е нужно, с цел да се завърне като номер едно? (Бел. ред. - изявлението е правено преди отпадането на Джокович).

- Според мен той е на път да се завърне там. Новак завоюва съвсем всичките си мачове на " Ролан Гарос " в три сета, което е много сладкодумен факт. Ако не беше здрав и стимулиран, нямаше по какъв начин да играе по този метод. Той отсъства дълго и завръщането му бе мъчно, само че в този момент още веднъж демонстрира класата си. Той е на 31 години, тъй че възрастта не е чак подобен проблем. Мисля, че Джокович има всичко належащо да се показа мощно освен в Париж, само че и на идващите шампионати от Шлема.

 Борис Бекер: Медиите би трябвало да свикнат, че
© Reuters

Как ще коментирате решението на Роджър Федерер да пропусне " Ролан Гарос "?

- Той има цялостното право на сходен избор. Роджър е направил толкоз доста за тениса, че нямаме право да слагаме под въпрос неговата упоритост и желанието му да се грижи за себе си, тъй че да има допустимо максимален късмет на " Уимбълдън ". Той към този момент е на 36 години, тъй че му се постанова да прави някои взаимни отстъпки. Всички искахме да го забележим в Париж, само че би трябвало да почитаме неговата възраст. Повечето играчи биха се съгласили с мен като кажа, че и ние бихме постъпили като него, в случай че имахме опция.

Симона Халеп към този момент игра няколко финала в Големия шлем и в този момент е любимка и на " Ролан Гарос ". Какво ѝ е нужно, с цел да направи решаващата крачка към трофея?

- На финала на Australian Open в лицето на Вознячки тя загуби от тенисистка, която на собствен ред също е изпивала горчивата чаша на финали от Големия шлем и това се оказа потребен опит. Много е значимо да вярваш, че макар провалянето още веднъж ще играеш на високо равнище и ще достигнеш до още един край. Клеят е най-удобната настилка за Симона, тъй че въобще няма да се изненадам в случай че доближи до финала. Ако го направи, съм сигурен, че този път ще го завоюва. Миналата година обаче тя още веднъж бе на финала на " Филип Шатрие " и имаше превъзходен късмет, само че го пропусна. Халеп би трябвало да пребори тази контузия и да бъде оптимално спокойна и уверена в оставащите мачове до края на " Ролан Гарос ". Ако го направи, трофеят ще бъде неин.

В своята чудесна кариера вие по този начин и не успяхте да спечелите " Ролан Гарос ". Какво не ви доближи?

- Дадох всичко от себе си, три пъти доближих до полуфинала в Париж, само че истината е, че просто не бях задоволително добър. Нямаше нищо общо с нервите или мотивацията ми, както говореха някои. Загубих от Виландер, по-късно от Агаси... Те бяха по-добри от мен на клей. Ако бях спечелил оня петсетов мач против Щефан Едберг, на финала щях да играя против 17-годишния Майкъл Чанг и най-вероятно щях да победя. Но в кариерата ми съм спечелил толкоз доста оспорвани мачове, че не би било заслужено да се окайвам за този.

Кой е най-хубавият ви спомен от времето, когато бяхте треньор на Новак Джокович?

- Да печеля " Ролан Гарос " като треньор бе необикновен миг за мен. Така че това е отговорът ми. Горд съм да кажа, че като състезател и треньор съм спечелил всички титли от Големия шлем.

 Димитров още веднъж не съумя да прескочи третия кръг в Париж
© Reuters

Димитров още веднъж не съумя да прескочи третия кръг в Париж

Можете ли да сравните ерата на Макенроу, Лендъл, Конърс и Виландер с тази на Федерер, Надал, Джокович и Мъри?

- Не бих желал да споделям, че едната епоха е била по-добра от другата. През 80-те години играехме с дървени ракети и даже видовете обувки бяха разнообразни. Всяка ера си има своите огромни фигури. Никога не бих споделил, че Макенроу и Лендъл не биха имали късмет против днешните звезди. Просто няма по какъв начин да знаем, няма никаква база за съпоставяне. Ако попитате Роджър и Рафа, те в никакъв случай не биха споделили, че са по-добри от това потомство или даже от Род Лейвър. Времената, стилът на игра и даже самият свят, в случай че желаете, са напълно разнообразни. Онези играчи бяха най-хубавите на своите столетия, а Федерер и Надал са най-хубавите на тяхната.

Защо съгласно вас Григор Димитров още веднъж имаше проблеми на " Ролан Гарос "?

- Григор постоянно изпитва съществени усложнения при играта на клей. Това просто не е неговият жанр. Той харесва твърдите кортове, където играта е по-бърза и това му дава опция да разгърне оптимално капацитета си. Съвсем скоро стартира сезонът на трева и тогава Димитров още веднъж ще бъде причисляван измежду любимците.

Как ще коментирате играта на Мария Шарапова в Париж?

- Много ми харесва играта, която Мария показва сега. Подобно на Серена Уилямс тя отсъства дълго време, само че в този момент лека-полека се завръща към най-хубавата си форма. Да, Шарапова натрупа повече игрова процедура, само че първоначално резултатите ѝ не бяха по никакъв начин обнадеждаващи. Хората мислят, че е доста елементарно да се завърнеш след такова неявяване, че единствено тъй като носиш същото име наложително, ще играеш по същия метод. Тези неща обаче не стават с натискане на копче. Тенисистите не са машини. Трябва да играеш доста мачове, с цел да натрупаш процедура и да имаш по-добри шансове да върнеш ритъма си. Мария заплати за прегрешенията си и в този момент още веднъж е на корта и играе мощно.

Вече е заключителната фаза на " Ролан Гарос ". Кои са вашите любимци при мъжете и дамите?

- Най-склонен да заложа на Рафаел Надал. Що се отнася до дамите, моята любимка е Мария Шарапова. Тя постави големи старания, с цел да стигне още веднъж до най-високото равнище в тениса. Шарапова е едно от най-големите имена в женския тенис, а също така е страховит състезател и превъзходен човек. Хубаво е да има хора като нея на корта. Никога не бих заложил против потвърден първенец като нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР