Легендата на френския футбол и бивш президент на УЕФА Мишел

...
Легендата на френския футбол и бивш президент на УЕФА Мишел
Коментари Харесай

Мишел Платини може да влезе в затвора за корупция

Легендата на френския футбол и някогашен президент на УЕФА Мишел Платини бе задържан в Париж по съмнения в корупция. 63-годишният Платини е бил арестуван в границите на следствието на процеса за избор на хазаин на международното състезание през 2022 година, което бе обещано на Катар. Платини е отведен за разпити в Антикорупционния офис на Съдебната полиция (OCLCIFF) в Нантер, покрай Париж. 

Катар получи семейството след гласоподаване на Изпълкома на ФИФА в края на 2010 година, като победи кандидатурите на Съединени американски щати, Корея, Япония и Австралия. Изборът провокира доста рецензии и бе избран като " високорисков ", появиха се и обвинявания за подкупване на членове на Изпълкома. Един от рисковите фактори са високите температури в Катар през лятото. Затова невиждано бе решено Мондиал 2022 да е през декември, т.е. всички национални шампионати в Европа да бъдат прекратени за повече от месец. 

Това не е първи проблем със закона на Платини, трикратен лауреат на " Златната топка ". Бившият капитан на " петлите "   изтърпя 4-годишна възбрана за футболни действия, откакто бе открит за отговорен в получаване на нерегламентиран хонорар от 2 млн. швейцарски франка от някогашния президент на ФИФА Сеп Блатер, който също се отдръпна след обвинявания в корупция.

63-годишният Платини оглави УЕФА през януари 2007 г. Той бе заставен да напусне през 2015 година около абсурда с Блатер, откакто бе осъден да е отвън футбола за 6 г. Впоследствие Спортният трибунал (CAS) понижи глобата му на 4 година Тя изтече през март 2019 година

Покрай избора на Катар за хазаин Платини бе упрекнат, че е провел секрети срещи с някогашния футболен началник на емирството Мохамед бин Хамам дни преди вота, а също по този начин и с някогашния президент на азиатската футболна конфедерация, който след това бе осъден да е отвън футболната администрация до живот. Разследване на английския в. " Телеграф " сподели, че Платини и Бин Хамам са се срещали " сред 30 и 50 пъти ", до момента в който са били членове на Изпълкома на ФИФА.

Тогава Платини отговори, че някои се пробват да изкарат елементарни другарски срещи сред членове на Изпълкома в " великански проблем ". При вота той даде гласа си за Катар и изясни, че е взел това решение през ноември 2010 година Тогава той е бил на срещата в Париж сред френския президент Никола Саркози и принца, а в този момент емир на Катар, Тамин бин Хамад ал-Тани. Година след избора на Катар държавната Qatar Sports Investments закупи футболния ПСЖ. Синът на Платини - Лоран, пък стана изп. шеф на Burrda, катарска спортна компания, която също е държавна.

Ако на Платини бъде повдигнато публично обвиняване, той ще бъде съден и може да се озове в пандиза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР