Легендата на БНТ Ласка Минчева е загубила напълно зрението си

...
Легендата на БНТ Ласка Минчева е загубила напълно зрението си
Коментари Харесай

България скърби за легендата на БНТ Ласка Минчева. Голяма трагедия сполетя телевизионерката

Легендата на Българска национална телевизия Ласка Минчева е изгубила изцяло зрението си в резултат на тежкия диабет, който има. От няколко месеца насам известната режисьорка била изцяло сляпа и единствената ѝ връзка с околния свят е слухът ѝ, който също бил измършавял. Минчева е барикадирана в скромното си жилище в столицата, което не е напускала от към 2 години поради тежкото си положение. След инсулта, който претърпя преди време, Ласка е и парализирана напълно, не може да прави обикновени придвижвания и се постанова съседки, гледачки и племенникът ѝ Атанас да се редуват на смени, с цел да ѝ асистират да се храни и да пие вода.

На 12 януари Ласка Минчева навърши 80 година, а със здравето го закъса още преди десетилетие. Захарната болест ѝ се появила в мига, в който схванала, че напуща наложително националната телевизия, на която е отдала живота си. „ Чух, че съм в листата на създателите, които ще бъдат съкратени. Направо отидох в кабинета на генералния шеф и го попитах дали е правилно. Той ми отговори: „ Да, само че за вас е по-добре, тъй като вие сте скъпи фрагменти и на всички места ще ви търсят за работа, пък ще ви и заплащат повече “. Докато сляза до първия етаж, ми стана неприятно по стълбите, а в кафето се оказа, че незабавно съм качила кръвната захар и потеглиха проблемите “, описа преди време режисьорката.

После стартира последователно да губи зрението си. Първата интервенция на дясното ѝ око била в Окръжна болница, след което тя се ожали: „ Като в небрано лозе съм. Виждам всичко все едно през доста гъста мъгла. Легнах на операционната, с цел да ми махнат външните кръвоизливи, само че се оказа, че има и вътрешни, под ретината. Докторите бяха шокирани, като откриха, че зениците ми са изгорели от вътрешната страна. В малкия екран още преди години е станала белята от лазерите, които сякаш употребяваме за хубаво. Тогава усещах болежка в главата, по цяла седмица ме държеше, само че не допусках, че е в очите. Това отражение през годините се ускори “.

Ласка направила и още една намеса, само че и тя се оказала несполучлива. Зрението ѝ било към този момент неспасяемо и в този момент живеела в безспорен мрак, без да вижда даже силуети, изяснява племенникът ѝ. Дори и да се откри новаторско лекуване в чужбина, което да ѝ даде втори късмет да прогледне, Минчева не можела да си го разреши. Заради заем на починалата ѝ щерка Вихра, който след гибелта ѝ майката унаследила, сметките ѝ били под запор от ЧСИ. Дори пенсията ѝ за заслуги в размер на 700 лв. се удържала. Само племенникът ѝ успявал да ѝ обезпечи средства за медикаменти и грижи от първа нужда от своя джоб, както и от донори.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР